Info servis

Zaplijenjen krivotvoreni softver vrijedan preko pola milijuna kuna

Više od pola milijuna kuna vrijednih krivotvorenih računalnih programa zaplijenjeno je u poslovnim prostorijama jednog zagrebačkog trgovačkog društva prigodom provjere legalnosti Microsoftovih softverskih proizvoda koje je uvezao i distribuiralo širom Hrvatske taj preporadavač, priopćila je danas Udruga profesionalnih proizvođača softvera BSA Hrvatska.

BSA kaže da je još krajem listopada prošle godine MUP-ov Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta izvršio provjeru legalnosti Microsoftovih računalnih proizvoda koje je to trgovačko društvo uvezlo u Hrvatsku. Ono se, između ostalih djelatnosti, bavi i preprodajom softvera u Splitu, Zagrebu i Osijeku, kaže se u priopćenju BSA.

Pretražene su poslovne prostorije tog društva, pri čemu je oduzet veliki broj visoko kvalitetnih krivotvorina Microsoftovog softvera. Vještačenje je pokazalo da je krivotvoreno 259 primjeraka operativnog sustava Windows 98 SE, te svih 25 oduzetih računalnih programa WIN NT SERVER, a ukupna vrijednost krivotvorenog softvera iznosi više od pola milijun kuna.

U udruzi kažu da se istraga u tom predmetu nastavlja, te očekuju da će završiti pokretanjem kaznenih postupaka protiv odgovornih osoba.

BSA Hrvatska je na svojim Internet stranicama najavila za veljaču početak nove kampanje u borbi protiv softverskog kriminaliteta.

Upozoravajući na potrebu provjere autentičnosti softvera, BSA napominje i kako je u listipadu lani u SAD-u obavljena dosada najveća istražna akcija u povijesti te zemlje u kojoj je zaplijenjen krivotvoreni računalni softver vrijedan više od 100 milijuna američkih dolara.

Državni i federalni organi SAD-a uspjeli su razotkriti organizirani lanac visokokvalitetnog krivotvorenog softvera računalnih tvrtki Microsofta, Symanteca, IBM-a i Intel-a. Softver je iz Tajvana brodom prevožen kroz luku Los Angeles, a samo zaplijenjeni softver na brodu vrijedio je oko 60 milijuna američkih dolara.

Hina