Info servis

Kraš u 2002. godini ostvario neto dobit od 41,9 milijuna kuna

Grupa Kraš u prošloj je godini ostvarila 41,9 milijuna kuna neto dobiti, što je za 2,6 milijuna kuna više nego u 2001. godini, objavili su iz te tvrtke.

Ukupni su prihodi lani iznosili 846 milijuna kuna, što je povećanje od 41,6 milijuna kuna ili 5,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna je prodaja porasla za 4,1 posto.

Konditorska industrija Kraš izvezla je lani 8.224 tone svojih proizvoda, što je gotovo polovina njihove prodaje na domaćem tržištu. Pritom je povećan izvoz u Češku i Slovačku te u Švedsku, Mađarsku, Grčku i druge europske zemlje.

Za 2003. godinu Uprava Kraša kao glavne poslovne aktivnosti ističe zadržavanje liderske pozicije na domaćem tržištu, jačanje izvoza na tržišta regije te pronalaženje novih tržišta poslovnim povezivanjima i akvizicijama.

Kvalitetni rezultati poslovanja, kazali su u Krašu, postignuti su unatoč visokom porastu cijena kakaovca koja je eskalirala u drugom polugodištu lani te je kontinuiranim nadzorom nad troškovima poslovanja postignut brži rast prihoda od rasta troškova, što je rezultiralo dobrim konačnim financijskim rezultatima.

U prošloj je godini, istaknuli su u Krašu, nastavljen i kontinuitet investicijskih aktivnosti. One su bile usmjerene na modernizaciju skladišno-distribucijskog objekta i procesa te nabavku strojeva i druge opreme u proizvodnji, najviše u Tvornici keksa i vafla.

Iz Kraša napominju kako se prošlogodišnje poslovanje odvijalo u uvjetima rekordnog rasta uvoza konditorskih proizvoda na hrvatskom tržišta. U 2002. godini uvoz 'slatkih' proizvoda u Hrvatsku povećan je za 47,1 posto u odnosu na godinu ranije te je dosegnuo čak 31.120 tona finalnih konditorskih proizvoda. U odnosu, pak, na 2000. godini uvoz konditorskih proizvoda porastao je čak 126 posto.

Hina