Info servis

Europske burze u očekivanju novih poslovnih izvješća

U očekivanju novih tromjesečnih poslovnih izvješća, čija sezona objave započinje ovoga tjedna, europski su burzovni indeksi zabilježili danas blage dobitke.

Tako je do podneva londonski Ftse indeks porastao oko pola posto, 3.826 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je svega 0,1 posto, dosegnuvši 2.736 bodova.

"Svi se pripremaju za sljedeći potez i čekaju da se nešto dogodi kako bi odlučili u kojem će smjeru krenuti. Jedna stvar je riješena, a to je ratna neizvjesnost. Sada je na redu gospodarska situacija", ocijenio je raspoloženje na tržištu Gert de Mesure, strateg pri Delta Lloyd Securitiesu.

Očekuje se da ovoga tjedna objave tromjesečna poslovna izvješća nekoliko vodećih europskih korporacija, kao što su nizozemski Philips, finska Nokia, te nekoliko američkih, poput IBM-a i Intela. "Svi znamo da poslovne brojke neće biti previše lijepe. Kompanije neće moći dati nikakve prognoze, jer je većina i nadalje opterećena prevelikim dugovima, što će i nadalje pritiskati tržišta dionica", ocjenjuje Mesure.

Među dobitnicima ističe se danas britanski mobilni operater mmO2, čija je dionica porasla tri posto, pošto je objavio da će svoju nizozemsku podružnicu prodati jednoj nizozemskoj investicijskoj skupini. Po otvaranju burzi skočile su i cijene njemačkog osiguravatelja Allianza, budući je uspio prikupiti više kapitala novim izdanjem dionica nego je planirao. No, do podneva cijene njegovih dionica pridružile su se negativnom trendu koji je bilježio ostatak toga sektora. Među gubitnicama našle su se i dionice automobilske industrije, nakon što je Merrill Lynch snizio investicijski rejting cijelom sektoru.

Trgovci očekuju slabiji promet na burzama prema kraju tjedna, budući u petak i idući ponedjeljak neće poslovati zbog uskrsnih blagdana.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je zabilježio novu najnižu razinu u zadnjih 20 godina, odnosno 7.752 boda, oslabivši 0,8 posto.

Hina