Info servis

RBA predstavila novost na financijskom tržištu, mobilni POS uređaj

Banka Raiffeisenbank Austria Zagreb (RBA) predstavila je danas novost na domaćem financijskom i kartičnom tržištu - mobilni POS uređaj namijenjen mobilnim prodajnim mjestima poput ambulantne prodaje, različitim oblicima agentske prodaje, ali i ugostiteljskim objektima.

Zamjenica izvršnog direktora Sektora poslovanja sa stanovništvom RBA Mirela Kenfelj kazala je da je riječ o uređajima za plaćanje putem kartica koji su potpuno funkcionalni kao i fiksni POS-ovi, samo su namijeni prvenstveno mobilnim prodajnim mjestima. Dodala je da su uvođenjem te usluge krajem ožujka prvi put na hrvatsko kartičarsko tržište uvodi takav oblik plaćanja za kartice Cirus/Maestro, Visa i Visa Electron i Mastercard.

Uvođenjem tih mobilnih uređaja proširuju se poslovne mogućnosti mobilnih prodajnih mjesta na preko tri milijuna domaćih korisnika debitnih kartica Cirrus/Maestro i Visa Electron, koliko ih je trenutno u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je sada u optjecaju i oko 400 tisuća MasterCard i Visa kreditnih kartica.

Prednosti mobilnog nad fiksnim POS uređajem su te što ne treba fiksnu liniju i utičnicu za rad, već radi na bežičnom principu, za koju podršku daje telekomunikacijska tvrtka VIPnet, s kojim je RBA surađivala u uvođenju te nove usluge na tržište, pružanjem tehnološke podrške prijenosa podataka. Dobavljač uređaja je tvrtka Hypercom.

Kenfelj očekuje da bi se u idućih par tjedana korištenje tih uređaja proširiti u cijeloj Hrvatskoj, usprkos tome što je cijena mobilnog POS uređaja gotovo dvostruko skuplja od fiksnog i iznosi oko 1.000 američkih dolara. Prema njezinim procjenama do kraja ove godine RBA očekuje da će s 200 do 300 prodajnih mjesta sklopiti ugovore o korištenju mobilnih POS uređaja.

U nepunih godinu dana RBA je ugovorila gotovo 2000 fiksnih POS uređaja za prihvat kreditnih i debitnih kartica, a do kraja godine planiraju proširiti mrežu bnakomata sa 115 na 170. Također su nedavno ponudili korisnicima RBA tekućih računa kupnju i objnavljanje VIPnet računa putem mobitela.

Hina