Info servis

Osiguravatelji predvodili padom europskih dionica

Osiguravateljski je sektor predvodio velikom prodajom europskih dionica tijekom današnjeg trgovanja, nakon što su ING, Aviva i drugi iz tog sektora pogođeni snižavanjima kreditnih rejtinga, te nakon Allianzove najave izdavanja novih dionica.

U takvoj je tržišnoj atmosferi londonski Ftse indeks danas do podneva oslabio 1,05 posto, na 3.828 bodova, dok je frankfurtski DAX pao nešto malo više, 1,58 posto, na 2.724 boda.

Ulagači su sve hrabriji s pretpostavkama da bi se rat u Iraku mogao bližiti zaključenju, te svoju pažnju sve više okreću ka poslovnim rezultatima kompanija i slabim gospodarskim pokazateljima. "Ulagači počinju uviđati da to što se irački rat možda bliži kraju ne znači da će tvrtke zato ostvarivati bolje poslovne rezultate nego ranije", kaže Rolf Elgeti, analitičar pri Commerzbanku. "U pravu su svi koji žele ostvarivati dobiti i umanjiti svoja dionička opterećenja", dodao je on.

Padom na europskim tržištima kapitala predvodio je sektor osiguravatelja, pogođen snižavanjima kreditnih rejtinga, nakon čega su nizozemski ING i Aegon, te britanska Aviva, zabilježili pad vrijednosti dionica od između 2 i 3 posto. Njemački je Allianz oslabio 3 posto nakon najave izdavanja novih dionica.

Danas su gubitnici nadmašili dobitnike u omjeru pet prema jedan, pri čemu su se uz osiguravatelje na udaru još našle dionice tehnološkog, medijskog, kemijskog i bankarskog sektora. Najveći blue-chip gubitnik bila je dionica francuskog ugovornog dobavljača hrane Sodexho Allaince, izgubivši 8 posto na vrijednosti nakon što je snizila predviđanja rasta za ovu godinu i objavila da je zabilježila pad prodaje od nešto više od 6 posto.

Službeni indeks Tokijske burze, Nikkei, danas je također oslabio, i to 0,91 posto, na 8.057 bodova.



Hina