Info servis

Osiguranje Zagreb: u 2002. ugovorena premija 305,5 milijuna kuna

Ukupna ugovorena premija 'Osiguranja Zagreb' d.d. u prošloj je godini iznosila 305,5 milijuna kuna, a više od polovice portfelja odnosi se na police životnog osiguranja, što je raspodjela portfelja na europskoj razini, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Uprave tog društva Petra Tarle.

Bilanca Osiguranja Zagreb (OZ), osnovanog prije 12 godina kao prvo privatno osiguranje u Hrvatskoj, prošle je godine dosegnula iznos od 698,5 milijuna kuna, a Tarle očekuje da bi tijekom ove godine trebala premašiti milijardu kuna. Dobit ostvarena poslovanjem u prošloj godini, u iznosu od 14,2 milijuna kuna, najvećim će dijelom biti zadržana, kako bi se omogućilo uspješna isplata šteta te ojačao temeljni kapital.

Poslovanjem u 2002. OZ je ostalo u okviru poslovne strategije društva da zadrži mjesto među prvih pet osiguravatelja u Hrvatskoj, a u prosjeku je njegov tržišni udio lani iznosio 5,2 posto. No, u osiguranju života, s tržišnim udjelom od 15 posto, OZ je na trećem mjestu u Hrvatskoj, jednako kao i po tehničkim pričuvama, kazala je pomoćnica Uprave Kristina Mićin.

Od značajnijih događaja iz prošle godine predstavnici tog osiguravatelja istaknuli su ulazak OZ-a u vlasničku strukturu splitskog društva za upravljanje investicijskim fondovima TT Invest, čiji su većinski vlasnik postali dokapitalizacijom. Također, prošle je godine OZ isplatio i drugu po veličini štetu od nastanka društva - 7,6 milijuna kuna nakon požara u splitskoj tvornici Dalmesso.

Početak ove godine, pak, obilježilo je potpisivanje ugovora o suradnji s Financijskom agencijom (FINA). Temeljem tog ugovora, FINA-ini djelatnici, koji su prošli osiguravateljnu obuku u OZ-u, od 1. travnja na šalterima FINA-e mogu prodavati police Osiguranja Zagreb. Trenutno je u tijeku 'pilot projekt' u jednoj zagrebačkoj poslovnici FINA-e, a Tarle je najavila da bi se taj projekt uskoro trebao realizirati u svih deset gradova u Hrvatskoj u kojima Osiguranje Zagreb ima svoje poslovnice.



Hina