Info servis

Priključenje EU - izazov za mađarsko gospodarstvo

Najvažniji zadatak mađarske gospodarske politike godinu u nešto malo više od godinu dana prije priključenja Europskoj uniji (EU) je pripremiti male i srednje tvrtke na promjene, a za prilagodbu gospodarstva tržištu EU-a u Mađarskoj postoji i tzv. Europski plan koji raspolaže sredstvima od 150 milijardi forinti (oko 610 milijuna eura).

Istaknuo je to voditelj Ureda za trgovinu pri mađarskom Veleposlanstvu u Hrvatskoj Tibor Suilt na današnjem susretu sa novinarima organiziranom u povodu kolektivne mađarske izložbe na proljetnim sajmovima Zagrebačkog velesajma idućega tjedna.

Suilt je dodao i da je ulazak Mađarske u EU veliki izazov za mađarske gospodarstvenike, što će uzrokovati porast cijena mnogih proizvoda i usluga. Kao najvažnije promjene pri tome naglašava promjenu stope PDV-a i carinskog sustava.

Da bi umanjili šok prilagodbe tržištu EU-a, kaže Suilt, mađarska Agencija za poticanje ulaganja i razvoj trgovine (ITD) i Ministarstvo gospodarstva organiziraju poslovne informativne skupove za mađarske gospodarstvenike u zemlji i inozemstvu, a jedan od takvih bit će priređen i idućega tjedna u sklopu Zagrebačkog velesajma.

Na skupu će sudjelovati hrvatske i 22 mađarske tvrtke s ciljem stvaranja i poboljšavanja već postojećih i uspješnih odnosa. Pri tome Suilt naglašava i stalni porast robne razmjene između Hrvatske i Mađarske, u kojoj je prošle godine sudjelovalo 1.300 mađarskih i oko 700 hrvatskih tvrtki ostvarivši razmjenu od ukupno 387,8 milijuna američkih dolara, što je 35 posto više nego u 2001. Tome je, dodaje Suilt, najviše pridonio Sporazum o slobodnoj trgovini koji je na snazi od 1. siječnja 2002. i kojim su u potpunosti od carine oslobođeni industrijski te djelomice i prehrambeno-poljoprivredni proizvodi iz obje zemlje. Napominje i da se 80 posto od ukupne razmjene prošle godine (oko 310 milijuna američkih dolara) odnosi na mađarski izvoz, koji je povećan za 36 posto u odnosu na 2001., dok je hrvatski izvoz u Mađarsku povećan 30 posto, na 78 milijuna dolara.

Kao najvažnija područja buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Mađarske Suilt je naveo razvijanje zajedničke infrastrukture, posebno prometne, kao i suradnju u energetici, a napomenuo je i da su mađarske tvrtke osim trgovine zainteresirane i za ulaganje kapitala u hrvatsko gospodarstvo.

Hina