Info servis

HNB: knjigovodstveni gubitak za 2002. zbog tečaja dolara

Hrvatska narodna banka (HNB), zbog značajnih međuvalutarnih promjena, u prošloj godini zabilježit će knjigovodstveni gubitak na dolarskom dijelu imovine, izraženo u kunama, ali će taj tekući gubitak pokriti vlastitim rezervama, doznaje se danas u središnjoj banci.

Iz HNB-a ističu da se značajne međuvalutne promjene, koje su tijekom prošle i početkom ove godine obilježile zbivanja na svjetskim deviznim tržištima, u velikoj mjeri odražavaju i na poslovne rezultate hrvatske središnje banke. To je, objašnjavaju, i razumljivo, s obzirom da devizne pričuve - koje su na kraju prošle godine iznosile oko 5,9 milijardi dolara - predstavljaju više od 99 posto ukupne aktive hrvatske središnje banke.

Zbog valutne strukture financijskih obveza zemlje prema inozemstvu, približno jedna trećina međunarodnih pričuva otpada na američke dolare. Dolar je pak tijekom prošle godine izgubio približno 15 posto vrijednosti u odnosu na euro i na kunu (tečaj dolara u odnosu na kunu iznosio je krajem 2001. godine 8,36 a krajem 2002. godine 7,15 kuna za dolar).

To je, ističu iz HNB-a, središnjoj banci donijelo nerealizirani (knjigovodstveni) gubitak na dolarskom dijelu imovine, izraženo u kunama. Taj gubitak, dodaju, nije bilo moguće potpuno neutralizirati ostvarenim prinosom na ukupne devizne pričuve uslijed pada kamatnih stopa na svjetskim tržištima.

Iz HNB-a ističu da se još ne može govoriti o krajnjem financijskom ishodu u konkretnim brojkama, jer s prošlogodišnjim obračunom poslovanja još nisu upoznati ni članovi Savjeta HNB-a, niti je obavljen revizorski pregled tog izvješća. Kad to bude obavljeno, podaci o lanjskom poslovanju središnje banke postat će javni, najavljuju iz HNB-a.

Ističu također da tekući gubitak neće biti dodatno opterećenje za državni proračun, s obzirom da središnje banke formiraju vlastite rezerve za ovakve situacije. Tako će i HNB svoj tekući gubitak pokriti vlastitim rezervama, poručuju iz HNB-a.

Podsjećaju također da se početkom godine promijenio smjer kretanja svjetskim financijskim tržištima, uz ponovno jačanje dolara prema euru. To se odrazilo i na poslovne pokazatelje HNB-a i prema preliminarnim pokazateljima za prva dva mjeseca hrvatska je središnja banka na međuvalutnim promjenama ostvarila "plus" koji je približan nerevidiranom iznosu "minusa" za prethodnu godinu, ističu iz HNB-a.

No, napominju i da je nemoguće predvidjeti kako će se ti odnosi odvijati u preostalom dijelu godine.

Iz središnje banke također podsjećaju da određenu valutnu strukturu pričuva moraju održavati s obzirom na valutnu strukturu inozemnog duga i plaćanja za uvoz roba i usluga. Uz to, treba imati u vidu da u upravljanju državnim pričuvama sigurnost i likvidnost uloženih sredstava imaju uvijek prednost pred spekulativnim potezima usmjerenim na što veći prinos, navode iz HNB-a.

Hina