Info servis

HBOR - povoljniji uvjeti kreditiranja izvoznika, uključenje u poticaje za razvoj

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) od danas primjenjuje povoljnije uvjete kreditiranja izvoznika, s kamatom za krajnje korisnike od 4,5 posto, kreće s novim programom kreditiranja izvoza okvirnim kreditnim linijama banaka inozemnih kupaca, te se uključuje u provedbu programa u turizmu "Poticaj za uspjeh", najavljeno je danas u HBOR-u.

Odluke o tome danas je donio Nadzorni odbor HBOR-a.

Predsjednik NO, ministar financija Mato Crkvenac ističe da će HBOR u ovoj godini pojačati aktivnosti podrške izvozu, realizaciji razvojnih programa. Tako će HBOR, uz već plasiranih 30 milijuna, osigurati novih 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava za male kompanije koje tek startaju, kazao je Crkvenac na konferenciji za novinare u HBOR-u.

Novi je HBOR-ov program kreditiranja izvoza okvirnim kreditnim linijama banaka inozemnih kupaca. Riječ je o programu kreditiranja poslovnih banaka inozemnih kupaca kada kupuju hrvatsku robu. HBOR ima takav program kreditiranja kapitalnih ulaganja, a sada je riječ i o izvozu potrošnih dobara, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

O tom se programu već razgovaralo s BiH i ponajprije će program biti ponuđen nekim poslovnim bankama iz te susjedne zemlje, najavio je.

Poboljšani su i uvjeti Programa kreditiranja pripreme roba za izvoz i izvoza roba - ukida se minimalni iznos kredita (bio je 300.000 kuna), produljuje se rok otplate sa dvije na tri godine, za jedan postotni poen smanjuje kamatna stopa - sa 5,5 posto na 4,5 posto. Ta će kamatna stopa vrijediti za sve novoodobrene kredite.

HBOR je u proteklih deset godina za financiranje izvoza odobrio 5,15 milijardi kuna kredita. U prošloj je godini za financiranje izvoza plasirano 1,4 milijarde kuna, a kredite je dobilo ukupno 95 tvrtki, od čega 22 s područja turizma, rekao je Kovačev.

Od osnutka, 1992. do konca veljače ove godine, ukupna kreditna aktivnost HBOR-a dosegnula je 16,7 milijardi kuna, a od toga je oko 15 posto, ili 2,5 milijardi kuna plasirano u turizam.

Dodatni poticaj turizmu bit će i uključivanje HBOR-a u programa Ministarstva turizma "Poticaj za uspjeh" i kreditiranju malog obiteljskog poduzetništva za ulaganja u manje objekte, obnovu starih kuća u skladu s izvornom arhitekturom, refinanciranje postojećih kredita za ulaganja u manje objekte.

Svi koji imaju kvalitetan program, a pokazalo se da je svaki treći od prijavljenih programa kvalitetan, dobit će kredit jer su sredstva osigurana preko HBOR-a, Hrvatske poštanske banke i drugih banaka, istaknuo je Crkvenac.

Uključenjem HBOR-a, nada se ministrica turizma Pave Župan Rusković, bit će riješen problem koji se pojavio u realizaciji tih kredita u poslovnim bankama. Poslovne banke, njih 12-13 uključenih u program, znatno su usporile dodjelu kredita iz tog programa i u posljednjih su mjesec dana odobrile svega 15 kredita, kazala je.

Kovačev je sve klijente koji imaju problema u odnosima s poslovnim bankama pozvao da se izravno obrate HBOR-u koji će nastojati pomoći da se to riješi, a ako bude potrebno neke će banke skinuti s popisa nekih programa.

Hina