Info servis

Krediti stanovništvu u siječnju povećani za 1,5 milijardi kuna

Krediti poslovnih banaka svim sektorima u siječnju, prvom mjesecu provedbe mjera HNB-a usmjerenih ograničavanju prevelike kreditne ekspanzije, nominalno su porasli za 2,87 milijardi kuna ili za oko 3 posto nominalno u odnosu na prosinac.

Prve procjene pokazuju da je efektivna stopa rasta kredita (uzimajući u obzir promjene tečaja) u siječnju iznosila oko 1,7 posto, što govori o usporavanju s obzirom na podatak da je efektivna stopa porasta kredita u prosincu bila 2,3 posto.

Kraj ožujka ujedno je i prva kontrolna točka za primjenu odluke HNB-a prema kojoj poslovne banke koje u prvom tromjesečju povećaju svoje plasmane za više od 4 posto u odnosu na kraj prošle godine, za to prekoračenje moraju povećati upis obveznih blagajničkih zapisa.

Podatke o plasmanima u prvom tromjesečju, na dan 31. ožujka u odnosu na 31. prosinca prošle godine, poslovne banke trebaju dostaviti HNB-u do 15. travnja ove godine.

HNB je, naime, sredinom siječnja donijela odluku da banke koje ostvare rast plasmana veći od 4 posto do kraja ožujka, 8 posto do kraja lipnja, 12 posto do kraja rujna i 16 posto do kraja godine moraju upisati obvezne blagajničke zapise u iznosu dvostruko većem od prekoračenja, a godišnja kamatna stopa na te zapise je 0,50 posto.

Time je središnja banka reagirala na prošlogodišnju kreditnu ekspanziju koja je, po ocjeni HNB-a, najvećim dijelom bila zasnovana na povećanju zaduživanja banaka u inozemstvu, a ne na rastu domaćih depozita.

U 2002. krediti banaka zabilježili su rast od 31,2 posto, pri čemu su krediti stanovništvu povećani 43 posto a poduzećima 22,7 posto.

Iz podataka koje je na svojim web stranicama objavila Hrvatska narodna banka proizlazi da su krediti građanima u siječnju porasli za 1,5 milijardi kuna ili nominalno za 3,5 posto - sa 43 milijarde kuna krajem prosinca lani na 44,58 milijardi kuna na kraju prvog ovogodišnjeg mjeseca.

Krediti poduzećima nominalno su porasli za 2,2 posto ili za nešto više od milijardu kuna, te su krajem siječnja iznosili ukupno 48 milijardi kuna.

Na kraju siječnja ukupni krediti poslovnih banaka svim sektorima (poduzećima, stanovništvu, središnjoj i lokalnoj državi, bankama i ostalim financijskim institucijama) iznosili su 100,3 milijarde kuna, što je nominalno povećanje za 2,95 posto u odnosu na prosinac kada su iznosili 97,4 milijarde. Od toga se 48 posto odnosi na kredite poduzećima, a 44,4 posto stanovništvu.

Hina