Info servis

HŽ u informatizaciju poslovanja ove godine ulažu 110 milijuna kuna

Hrvatske željeznice (HŽ) ove godine planiraju uložiti oko 100 milijuna kuna u informatizaciju poslovanja tvrtke, te još 110 milijuna kuna u izgradnju komunikacijske optičke mreže koja će biti postavljena duž ukupno 600 kilometara dviju paneuropskih koridorskih pruga X i Vb koje prolaze kroz Hrvatsku, na potezu od Zagreba do Tovarnika, te od Botova do Rijeke.

Direktor razvoja, planiranja i investicija Hrvatskih željeznica Hristo Sikavičev kazao je da su dosad uložili u nabavku 1.200 računala i 800 pisača oko 12 milijuna kuna, kojima su pokrili informatičke potrebe po poslovnim područjima.

Jedna trećina raspoređena je u upravnoj zgradi tvrtke u Zagrebu, a ostatak u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, odnosno u zgradama glavnih kolodvora duž X i Vb koridorskih pruga. U tijeku nabava još 1.000 računala i 500 pisača za koje se očekuju da će koštati oko 11 milijuna kuna, no HŽ još nije odabrao dobavljača.

U iznos od 100 milijuna kuna ulaganja u informatizaciju ulaze troškovi softverskih rješenja i implementacija LAN-ova, nabavka softverskih rješenja za nove poslovne informacijske sustave (ERP), te implementacija opreme za praćenje putničkog i teretnog prijevoza.

Cijeli posao trebao bi završiti do kraja 2004. a najkasnije do početka 2005, smatra Sikavičev, dodajući da je prvi korak već napravljen nabavom potrebne opreme, a da sada slijedi nabava softverskih rješenja.

U cjelokupni projekt izgradnje ukupne infrastrukture komunikacijske optičke mreže HŽ namjerava uložiti 350 milijuna kuna. Ove godine misle povezati optičkom mrežom relaciju Zagreb-Tovarnik, te Botovo-Rijeka, budući da na tim relacijama imaju veliki promet prodaje karata i svih podataka za prijevoz roba. U 110 milijuna kuna ovogodišnjih investicija ulaze troškovi prve faze, odnosno polaganja optičkog kabla i svog mjernog pribora, uključujući transpondere, opremu za konektiranje prema računalima, "management" dijela mreže, izvori napajanja po mjestima i implementacija oko 112 manjih LAN-ova uzduž mjesta na koridorskim prugama. U 2004. planiraju krenuti u postavljanje optičke mreže na relaciji od Oštarija, preko Knina do Splita i povezati optikom sve kolodvore na tom potezu, jer te dionice nisu još elektrificirane.

U 2004. planiraju još povezati relacije Šibenik-Zadar, Koprivnicu-Osijek, Osijek-Slavonski Šamac, Metković-Ploče, te Istru, a krajem te godine cijela bi mreža trebala biti ustrojena.

Inače u taj je projekt HŽ krenuo 2002. kada su uložili 25 milijuna kuna. Izvođač dijela radova i dobavljač opreme je Ericsson, dok HŽ daje prijevoz i stručnu radnu snagu, te organizira gradilište radi omogućavanja nesmetanog odvijanja željezničkog prometa.

Glede kapaciteta optičke mreže HŽ se odlučio za ugradnju 32 nitnih kablova s korištenjem DVDM tehnologije, nove tehnologija koja koristi sposobnost svjetla da se razlaže na različite valne duljine od kojih svaka postaje nosač informacija, dok će brzina mreže biti od 155 MB/sek do 2,5 GB/sekundi.

Sikavičev je kazao da planiraju povući optičku mrežu s više kapaciteta nego što im je potrebno, te tako zaraditi davanjem prava prolaza tim viškovima, jer računaju na komercijalnu uporabu te mreže, budući se 2004. održava Olimpijada u Grčkoj, ali će se, istaknuo je, njome moći koristiti i MORH, MUP, FINA i državna uprava.

Hina