Info servis

HT radi na razvijanju korisničkih paketa za fiksnu telefoniju

Hrvatski telekom (HT) intenzivno radi na razvijanju korisničkih paketa za fiksnu telefoniju koji će se ponuditi socijalno osjetljivijim skupinama hrvatskih građana, no još se ne zna što će ti paketi sadržavati, kada i kojim korisničkim skupinama će biti ponuđeni.

Kazao je to na današnjem susretu s novinarima glasnogovornik HT-a Marjan Jurleka napominjući da za razvoj tih korisničkih paketa HT ima sada obvezu i spram hrvatske Vlade koja je na svojoj jučerašnjoj sjednici to zatražila od HT-a, a predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić to i obećao.

Jurleka dodaje i da taj posao nema veze niti ovisi o pojavi eventualnog novog operatera u fiksnoj telefoniji u Hrvatskoj nego da je to dio poslovne strategije HT u fiksnoj telefoniji.

U vezi mjesečne pretplate za fiksne telefone Jurleka je kazao da je to mjesečna fiksna naknada te da zapravo znači cijenu za pristup mreži i njezino održavanje, a definirana je kako u smjernicama EU-a tako i u HT-ovom koncesijskom ugovoru. Jurleka naglašava i da takva mjesečna naknada postoji u svim europskim zemljama, a da je u Hrvatskoj daleko manja (oko 50 posto) od prosjeka zemalja EU-a. Dodaje i da je kompletan rast korisničke strukture oslonjen na fiksnu mreže jer je dostupna svima omogućuje razvoj svih drugih usluga.

Na upit je li moguće da se naknada naplati iz impulsa tj. minuta razgovora Jurleka kaže da nije moguće i da takav tarifni model ne postoji nigdje u Europi.

Hina