Info servis

Sindrom dugog rata pogađa tržišta dionica

Na europskim burzama i danas je nastavljen pad cijena dionica kako se ulagači pribojavaju negativnih reperkusija rata u Iraku na svjetsko gospodarstvo.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks oslabio 0,9 posto, na 3.759 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,9 posto, na 2.556 bodova.

"Moramo priznati da taj rat ima sve više potencijala da postane dugoročni problem", kazao je Nigel Cobby, voditelj trgovine europskim dionicama pri J.P. Morganu. Opisujući scenarij u kojem bi na tisuće američkih vojnika u Iraku ostalo duže razdoblje u toj zemlji suočeno s gerilskim ratovanjem, ocijenio je da sve više raste rizik da u drugoj polovini godine izostane dugo očekivani gospodarski oporavak u svijetu, te da cijene nafte ostanu duže vrijeme visoke. "Tržište dionica teško će prihvatiti takvu situaciju, što bi moglo dovesti do pada prometa na burzama i cijena dionica", upozorio je.

Među najvećim gubitnicama našle su se dionice europske zrakoplovne industrije EADS, koje su potonule 7,1 posto, te francuske zrakoplovne kompanije Air France, koje su se spustile 4,1 posto, jer možda neće uspjeti ostvariti ove godine planirane poslovne rezultate.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je ojačao 0,2 posto, na 8.368 bodova.

Hina