Info servis

Na europskim burzama prevladava negativno raspoloženje

Na europskim burzama danas je prevladavalo uglavnom negativno raspoloženje, a ulagače brine koliko će trajati irački rat i kakve će biti njegove posljedice na svjetsko gospodarstvo.

Do podneva je tako frankfurtski DAX oslabio 0,4 posto, na 2.626 bodova. No, londonski Ftse indeks porastao je za otprilike toliko, na 3.766 bodova, potaknut rastom cijena maloprodajnog lanca Woolworthsa za devet posto, po objavi da ponovno posluje s dobiti.

"Mislim da je tržište razočarano zbog sporog napretka iračkog rata, no Bush je u pravu kad kaže da će saveznici pobijediti, što bi moglo potaknuti rast cijena dionica, ali čisto iz psiholoških, a ne temeljnih tržišnih razloga", smatra Clive McDonnell, strateg pri Standard&Poor'su.

Razočarao je i indeks optimističnosti njemačkih poduzetnika, koji je u ožujku iznosio 88,1 indeksni bod, 0,8 bodova niže nego u veljači i ispod tržišnih očekivanja. "Iako je to razočaravajuće, ne govori nam ništa dramatično novo obzirom na trenutak u kojem se događa", ocijenio je Darren Williams, ekonomist pri Schroeder Salomon Smith Barneyu.

Irački rat spustio je danas cijene dionica najvećeg europskog zrakoplovnog prijevoznika British Airwaysa, za 2,2 posto, jer je zbog njega kompanija objavila smanjivanje broja letova i ubrzanje plana otpuštanja. Značajnije su pale i dionice švicarskog telekoma Swisscoma, četiri posto, jer je objavio slabije poslovne rezultate za prošlu godinu nego što su analitičari očekivali.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 8.351 bod.

Hina