Info servis

Vlada podržala planove Croatia osiguranja, Hrvatske lutrije i HPB

Hrvatska Vlada podržala je danas planove poslovanja triju tvrtki u državnom i pretežito državnom vlasništvu za 2003. - Croatia osiguranja, Hrvatske lutrije i Hrvatske poštanske banke.

Ministar financija Mato Crkvenac istaknuo je kako su te tvrtke prije samo dvije godine bile u velikim problemima, a sada uspješno posluju i mogu imati snažnu ulogu u regiji.

Premijer Ivica Račan je rekao je kako su te tvrtke dobar primjer da ostvarenje pet posto gospodarskog rasta u Hrvatskoj nije slučajno, odnosno da postoje uspješne tvrtke u državnom vlasništvu koje su uspješno popravile svoja poslovanja.

Najveća hrvatska osiguravateljska tvrtka Croatia osiguranje u poslovnu je 2003. ušla s 50 postotnim tržišnim udjelom, a planira ostvariti ukupnu premiju od 2,57 milijardi kuna. Najveće se pritom povećanje od 16,4 posto (na više od 192 milijuna kuna) očekuje kod životnih osiguranja. U protekle dvije godine tvrtka je poslovala s dobiti koja se postupno povećavala i iznosila je u 2002. godini 78,2 milijuna kuna, dok se za 2003. planira povećanje dobiti od 7 posto na oko 83 milijuna kuna. Od planova, član Uprave Ivan Modrić izdvaja završetak nove poslovne zgrade, kupnju više stanica za tehnički pregled u cijeloj Hrvatskoj, jačanje poslovanja u regiji nakon kupnje Milenium osiguranja u Beogradu te u BiH gdje je u tijeku akvizicija osiguravajuće kuće Napredak.

Hrvatska lutrija, koja je ranije imala problema u poslovanju, sada posluje iznimno uspješno na suvremenoj tehnologiji i sa visokim trendom porasta dobiti i investicija. U odnosu na procijenjenu dobit za 2002. od 45,4 milijuna kuna u ovoj se godini, kaže predsjednik Uprave Zvonimir Leko, očekuje povećanje od 48 posto na 67,3 milijuna kuna. Godišnjim planom za ovu godinu predviđena su ulaganja u proširenje prodajne mreže, kupljeno je 800 terminala čime će se u suradnji s partnerima otvoriti 1000 do 1200 novih radnih mjesta, rekao je Leko. Drži također da su spremni i novčano i tehnološki stvoriti "hrvatski Las Vegas", čak i sudjelovati u vlasništvu lanca hotela u Hrvatskoj.

Hrvatska poštanska banka prije dvije godine bila je banka s gubitkom od 172 milijuna kuna da bi u prošloj godini ostvarila dobit od 67,5 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Uprave Josip Slade. Od neposrednih zadataka za ovu godinu Slade ističe završetak dokapitalizacije koju bi (25 posto plus jednu dionicu banke) trebala obaviti IFC, dio Svjetske banke. Pritom treba definirati i stav o pripajanju Croatia banke HPB-u.

Ministar financija Mato Crkvenac, koji je ujedno i u nadzornim odborima triju tvrtki, istaknuo je vrlo uspješan napredak u njihovom poslovanju. Napomenuo je da su HPB i Croatia osiguranje spremne i za djelomičnu privatizaciju u mjeri kolika je potrebna za njihovu efikasnost, ali će većinski ostati u vlasništvu hrvatskih subjekata.

Crkvenac se osvrnuo i na rad ministara u nadzornim odborima rekavši da oni rade bez naknade, a kao ministri imaju dvostruko manju plaću od ministara do 2000.

Premijer Ivica Račan se nadovezao rekavši kako će se pripremiti informacija koliko su članovi nadzornih odbora prije 2000. primali novaca za neuspješan rad u nadzornim odborima.

Pohvalio je zalaganja uprava i nadzornih odbora Croatia osiguranja, Hrvatske lutrije i HPB-a, koje su ujedno zaduženi utvrditi i operativne zadatke provedbe plana poslovanja za ovu godinu.

Hina