Info servis

Philips najavio zatvaranje još jedne tvornice

Najveći europski proizvođač potrošačke elektronike, nizozemski Philips Electronics, najavio je danas zatvaranje 1.600 radnih mjesta u svom ključnom dijelu poslovanja - proizvodnji čipova te zatvaranje tvornice u Sjedinjenim Državama zbog niske potražnje.

Samo dan nakon što je iz kompanije objavljeno da nema gotovo ničega što bi moglo potaknuti globalni oporavak industrije čipova, Philips je objavio da zatvara pogone u teksaškom gradu San Antonio, što će ga stajati jednokratnih 200 milijuna eura. Samo četiri mjeseca ranije ta je kompanija zatvorila svoj pogon u Meksiku, gdje je zapošljavala 600 radnika.

Philips, treći po veličini proizvođač čipova u Europi, nastoji povećati iskorištenost svojih proizvodnih kapaciteta na 70 posto, s trenutnih 52 posto, a zatvaranje američkih pogona smanjit će mu kapacitete za 20 posto. Stoga u kompaniji vjeruju da će s višom stopom iskorištenosti kapaciteta u zadnjem lanjskom tromjesečju ostvariti pozitivne operativne poslovne rezultate. Lani je ta kompanija objavila gubitak u visini od 3,21 milijardu eura, dok je samo u sektoru proizvodnje čipova gubitak iznosio 537 milijuna eura.

Ta vijest iz Philipsa jutros je povisila cijenu njegovih dionica za 6,6 posto.

Hina