Info servis

U Ahold-u su znali za računovodstvene probleme

Bivši visoki dužnosnik američke podružnice nizozemskog lanca maloprodaje Ahold, US Foodservice, izvijestio je sjedište tvrtke o potencijalnim računovodstvenim problemima u podružnici već početkom 2001., piše danas poslovni dnevnik Financial Times, pozivajući se na izjave tog bivšeg zaposlenika tvrtke.

Taj treći po veličini maloprodajni lanac u svijetu nalazi se pod istragom američkih regulatornih vlasti nakon što je objavio da je od 2001. prikazao lažno uvećanu dobit za više od 500 milijuna dolara.

Po pisanju tog lista, koji se poziva na izjave bivšeg dužnosnika kompanije koji je želio ostati neimenovan, financijski direktor US Foodservicea Ernie Smith otišao je iz tvrtke samo tri mjeseca nakon što mu je povjerena ta dužnost, jer je bio nezadovoljan s računovodstvenim praćenjem poslovanja podružnice. Njegovim zabrinutostima se nitko nije na odgovarajući način pozabavio, kazao je neimenovani izvor za taj list. Smith nije želio komentirati te izjave, piše taj list.

Tvrtka, kako piše Financial Times, ne želi reći jesu li dužnosnici Aholda bili obaviješteni o problemima u američkoj podružnici prije ožujka ove godine. Predstavnici Aholda nisu bili dostupni za komentar tih navoda.

Nadalje, taj list piše i da incident sa Smithom nije prvi put da je Ahold bio upozoren na potencijalne probleme u američkoj podružnici. Neimenovani je izvor kazao da interni revizori nisu bili sigurni u poslovne račune US Foodservicea još prije njegova preuzimanja 2000., prenosi FT, dodavši kako su savjetnici u tom poslu to osporavali.

Izvršni direktor i financijski direktor Aholda dali su ostavku zbog skandala, što je potaknulo priče o raspadu ili prodaji kompanije. Dođe li do prodaje, svoj su interes već pokazali francuski lanac Carrefour i američka tvrtka Kohlberg Kravis Roberts&Co.

Hina