Info servis

Vlada zadovoljna radom javnih poduzeća

Većina javnih poduzeća, s kojima je još prije tri godine država imala velikih problema, uspješno se restrukturira, ta poduzeća postaju uspješni nositelji investicija, koje će u ovoj godini iznositi 19 milijardi kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je dala 'zeleno svjetlo' planovima za 2003. u osam trgovačkih društava u državnom i pretežito državnom vlasništvu.

'Zeleno svjetlo' za svoje planove dobile su Hratske željeznice, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Autocesta Zagreb-Rijeka, Odašiljači i veze, Jadrolinija, Plovput i Croatia Airlines. Hrvatska javna poduzeća danas su u situaciji koja je neusporediva u odnosu na onu od prije tri godine, bilježi se zamah investicija - sa sedam milijardi kuna planiranih u 2001. na 19 milijardi kuna, zamah proizvodnje, pa i zapošljavanja, ocijenio je ministar financija Mato Crkvenac. Zasluge za to pripisuje vladinoj politici i sređivanju prilika na domaćem financijskom i gospodarskom tržištu.

Planirano ulaganje od 19 milijardi kuna bit će ostvareno u visokom postotku, uvjerava potpredsjednik Vlade Slavko Linić. Kad je riječ o planovima javnih poduzeća u 2003., Hrvatske željeznice planiraju ulaganja od 3,7 milijardi kuna, smanjenje broja zaposlenih za 1154, te povaćanje prihoda za 6,8 posto.

Hrvatske autoceste planiraju u promet pustiti 150 kilometara novih autocesta, Hrvatske ceste 85 kilometara novih cesta, te obnovu 250 kilometara kolnika. Tvrtka Autocesta Zagreb-Rijeka očekuje pozitivne poslovne rezultate od naplate cestarina.

Jadrolinijina ulaganja u 2003. 'teška' su 260 milijuna kuna, od toga većina, točnije 150 milijuna kuna odlazi za gradnju novih trajekata.

Domaći avioprijevoznik Croatia Airlines planira ostvariti 2,5 posto više letova, 11 posto više putnika, 13 posto više prihoda, te nakon više godina gubitaka, u ovoj poslovnoj godini moći će ostvariti i dobitak.

Prošle godine osnovano javno poduzeće Odašiljači i veze, ove godine planira uložiti oko 130 milijuna kuna. Na planove tih poduzeća u 2003. optimistično gleda i ministar prometa Roland Žuvanić, i procjenjuje da su, ne bude li rata u Iraku, ostvarivi.

Vladinu politku pohvalio je i ministar javnih radova Radimir Čačić. Naveo je da je početkom 2000. kada je sadašnja vlada preuzela vlast, bilo 360.000 nezaposlenih i 111.000 radnika koji su radili, a plaću nisu primili duže od šest mjeseci. Naveo je da je početkom ove godine bilo 30.500 radnika koji su radili, a nisu primali plaću.

Vlada se danas suglasila s ovogodišnjim planovima građenja i održavanja autocesta i cesta, te ih uputila u saborsku raspravu. HAC ove godine u izgradnju i održavanje autocesta planira uložiti 4,3 milijarde kuna, a Hrvatske ceste 922 milijuna kuna.

Hina