Info servis

Cijene nafte rastu u očekivanju izvješća o zalihama u SAD-u

Cijene nafte danas su na svjetskom tržištu nastavile rasti, u očekivanju najnovijeg izvješća američke vlade o stanju zaliha nafte te zbog nastavljenih priprema Sjedinjenih Država za mogući rat s Irakom.

Cijena barela (159 litara) sirove nafte Brent za isporuku u travnju na tržištu u Londonu porasla je 69 centi, na 33,78 američkih dolara. U New Yorku je porasla 32 centa, na 37,21 dolar, nakon jučerašnjeg skoka za više od dolara.

Uznemirenosti naftnog tržišta pripomogle su vijesti o bombaškom napadu na Filipinima i odlasku članova ruske poslovne zajednice iz Iraka. "Iako ne postoji izravna veza između Filipina i nafte, ljudi doživljavaju bombaške napade kao općenito jačanje terorističkih napetosti i predmetom su zabrinutosti," kazao je analitičar brokerske kuće GNI-Man u Londonu, Lawrence Eagles. "Vijesti da se ruske obitelji povlače iz Iraka također su pojačale izglede za približavanjem rata. No, danas će američki podaci o zalihama dominirati tržištima."

Tijekom današnjeg će dana ured američke vlade za energetske informacije (EIA) objaviti tjedno izvješće o stanju američkih zaliha goriva. Po procjenama analitičara, američke zalihe sirove nafte trebale bi biti nešto veće, a loživog ulja manje. Kako je prošli tjedan EIA objavio, zalihe loživog ulja pale su ispod 100 milijuna barela po prvi put u posljednje tri godine, dok su zalihe naftnih destilata, uključujući i loživo ulje, smanjene za dva milijuna barela, uz i dalje visoku potražnju zbog nastavka neuobičajeno niskih temperatura.

Hina