Info servis

Totalfinaelf zabilježio 22 posto nižu dobit

Francuski naftni div TotalFinaElf prošle je godine zabilježio pad dobiti za 22,4 posto u odnosu na godinu ranije, na 5,94 milijarde eura, objavila je danas ta kompanija.

Izuzme li se učinak jednokratnih stavki, dobit je bila 16,7 posto manja, na 6,26 milijardi eura. U istom su razdoblju prihodi tvrtke smanjeni za 2,6 posto, te su iznosili 102,54 milijarde eura.

Za slabe ukupne godišnje poslovne rezultate čelnik kompanije Thierry Desmarest ponajviše krivi osjetno slabljenje američkog dolara. No, rezultati poslovanja za četvrto tromjesečje, kako je rečeno, puno su poticajniji budući je dobit zabilježila skok za 110 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, dosegnuvši 1,37 milijardi eura.

Desmarest je objavio i kako tvrtka planira promijeniti ime u Total. "Nakon tri godine od udruživanja Total-Fina i Elf-Aquitainea, došao je trenutak za određivanje imena koje će olakšati komunikaciju," kazao je on.

Dodao je i kako 'rat s Irakom, od kojeg se sve više strahuje, neće dramatično utjecati na cijene nafte'. Kazao je kako vjeruje da će cijene sirove nafte, koje trenutno zbog ratnih prijetnji bilježe vrlo visoke razine, značajno pasti u drugoj polovini godine.

Hina