Info servis

Održana prva IDC konferencija o sigurnosti poslovnih i računalnih sustava

Hrvatsko tržište računalnog softvera za sigurnost u prošloj je godini doživjelo rast za 44,1 posto u odnosu na 2001. i dosegnulo vrijednost od 4,42 milijuna američkih dolara, dok je ukupna vrijednost tog tržišta u srednjoj i istočnoj Europi lani iznosila 345 milijuna dolara.

Glavni pokretači rasta domaćeg tržišta sigurnosnog softvera bili su rast bruto domaćeg proizvoda od pet posto, kao i industrijske proizvodnje od 5,4 posto, te veće investicije u uvoz računalne opreme od 26,8 posto. Također su tome pogodovali i državni projekti na području računalne sigurnosti poput legalizacije softvera u državnim tijelima i provođenje akcije "Autor" od strane BSA i MUP-a, kazano je na prvoj konferenciji o toj vrsti softvera hrvatske podružnice IDC-a, globalne tvrtke za analizu trendova i stanja u IT industriji.

Brojni strani i domaći stručnjaci za sigurnost govorili su na jednodnevnom "IDC IT Security Roadshowu CEE 2003" o temama vezanim uz sigurnost poslovnih i računalnih sustava. Oko stotinjak sudionika dobilo je uvid u pregled stanja tržišta sigurnosnih IT rješenja u Hrvatskoj i široj regiji, ali i tehnikama prevencije, zaštite i sanacije eventualnih šteta.

Tvrtka Microsoft Adriatics najavila će sljedećih mjeseci u Hrvatskoj uspostaviti svoj Security Repsonse Center, odnosno uslugu preko koje bi savjetovali domaće korisnike koje im sigurnosne "zakrpe" (patchevi) trebaju za njihovo poslovne okruženje i da li se u njih isplati investirati.

Direktor IDC-a za zemlje srednje i istočne Europe (IDC CEE) Steven Frantzen govorio je o ozbiljnosti sigurnosnih prijetnji i vrijednosti investicija koje takve prijetnje smanjuju na minimalnu mjeru.

Prije zagrebačkog središnjeg okupljanja stručnjaka na polju sigurnosti poslovnih i računalnih sustava, IDC je takav skup održao u veljači u Pragu i Budimpešti, a nakon današnjeg u Zagrebu slijede skupovi u Varšavi i Moskvi.

Hina