Info servis

Po programu "Poticaj za uspjeh" do sada odobreno 27 milijuna kuna kredita

Šest poslovnih banaka uključenih u program hrvatske Vlade "Poticaj za uspjeh", kojim se povoljno kreditira izgradnja i obnova smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu, do sada su odobrile 12 kreditnih zahtjeva, u ukupnom iznosu od 27,1 milijun kuna.

Po ocjenama iz Ministarstva turizma na ostvarivanje tog programa u ovoj bi godini mogla nepovoljno utjecati odluka HNB-a o ograničavanju rasta kreditnih plasmana banaka, ali iz Ministarstva ujedno ističu kako poslovne banke i dalje zaprimaju kreditne zahtjeve.

Na upite bankama iz tog ministarstva o utjecaju mjera HNB-a na nastavak programa "Poticaj za uspjeh", većina se banaka nije direktno očitovala, ali u Ministarstvu turizma ipak zapažaju značajno smanjenje inicijative i anganžmana banaka oko tog programa.

U Ministarstvu turizma napominju kako imaju i neformalnih saznanja, kroz telefonske kontakte sa poduzetnicima koji se žale na usporeno i neažurno zaprimanje zahtjeva kod pojedenih banaka a nerijetko pojedine banke usmjeravaju komitente na svoje druge kreditne linije s većom kamatnom stopom, uz tvrdnju da će se takav kredit prije realizirati.

Program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaj za uspjeh" pokrenut je prošle godine, sa godišnjim kamatnim stopama od 0,5 do 5 posto, ovisno o vrsti objekata koji se grade ili obnavljaju, a namijenjen je prvenstveno poduzetnicima-početnicima. Time se programom u Hrvatskoj želi povećati broj kvalitetnih smještajnih jedinica u turizmu te povećati zaposlenost.

Po podacima dobivenih iz Ministarstva turizma, Hrvatska poštanska banka (HPB), koja se i prva uključila u taj program početkom prošle jeseni, do sada je odobrila 10 zahtjeva u iznosu od 11,7 milijuna kuna, i to za izgradnju/uređenje šest apartmana, dva hotela, jednog pansiona te autohtone stare kuće.

U toj je banci trenutno 29 kreditnih zahtjeva u obradi, no u HPB-u ne mogu sigurno reći kada će biti realizirani. Do sada je ta banka ukupno zaprimila 131 kreditni zahtjev, od čega većina treba dopuniti dokumentaciju, a 30-ak je odbijeno. U Hrvatskoj poštanskoj banci su mišljenja da će odluka HNB-a utjecati na Program, odnosno na zaprimanje zahtjeva, a i na postroženje kriterija pri odobravanju kredita.

Karlovačka banka zaprimila je 15 zahtjeva, od kojih je do sada odobren jedan, u iznosu od 13 milijuna kuna za obnovu starog hotela Korana u Karlovcu. U toj banci predviđaju da će uskoro biti odobreno četiri nova kredita (za dva hotela, jedan kamp i jedan za sobe), tri su do sada zahtjeva odbili, te napominju da od sada neće zaprimati zahtjeve za kredite veće od 500 tisuća eura.

Erste & Steiermarkische Bank d.d. odobrila je jedan zahtjev u iznosu od 2,44 milijuna kuna za obnovu starog hotela, a u obradi imaju još dva zahtjeva za apartmane. Na upite bankama iz Ministarstva turizma o utjecaju mjera HNB-a na nastavak programa "Poticaj za uspjeh", ova se banka direktno izjasnila da će zbog odluke HNB-a njihov ovogodišnji plasman u ovaj program ograničiti na 30 milijuna kuna.

Riječka banka odobrila je jedan zahtjev za hotel čije se potpisivanje očekuje idućega tjedna, a poslovnica te banke u Pazinu, Rijeci i Rabu zaprimile su još devet zahtjeva (za četiri apartmana, dva kampa, jedan hotel, jedan za refinanciranje i za jedan stari hotel). U tijeku je dopunjavanje dokumentacija, nakon čega će se zahtjevi odobriti.

Raiffeisen banka ima 19 zahtjeva u obradi, a dva su odbijena. Po svim poslovnicama te banke primjetan je veliki interes za te kredite, ali uglavnom početnika za koje ta banka ima strože kriterije zbog većeg rizika, pa zahtjeve procjenjuju po hipoteci koja je često nedovoljno pokriće za traženi iznos.

Hypo banka, kako napominju iz Ministarstva turizma na njihova traženja nije dostavila podatke o zaprimljenim i obrađenim zahtjevima, ali su kazali da će kriteriji biti stroži nakon Odluke HNB-a i da ne prihvaćaju početnike.

Početkom veljače ove godine programu "Poticaj za uspjeh", potpisivanjem ugovora, pridružila se i Imex banka d.d. iz Splita, a HVB Bank Croatia d.d. iz Zagreba izrazila je suglasnost za pristupanje Programu.



Hina