Info servis

Najveći pad francuske industrijske proizvodnje u pet godina

Francuske tvrtke su u prosincu 2002. zabilježile pad proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na mjesec dana ranije, što su najlošiji mjesečni rezultati u pet godina, objavila je francuska statistička agencija INSEE.

Ekonomisti su predviđali znatno blaže usporavanje aktivnosti u industriji, za prosječnih 0,3 posto, iako su neki među njima strahovali da bi moglo doseći i jedan posto. Taj je pad posljedica pada proizvodnje automobila te proizvoda za zdravstvenu i kozmetičku njegu, objavljeno je iz INSEE.

Uz jednako slabe poslovne rezultate vezane uz industrijsku proizvodnju u Njemačkoj, ti su podaci potaknuli strahovanja da je došao kraj ionako slabašnom gospodarskom oporavku u Europi. "Europa je svakako blizu krize, ako već nije zagazila u nju", ocjenjuje Adolf Rosenstock, ekonomist pri japanskoj banci Nomura International u Frankfurtu. "Nade u oporavak su osujećene - umjesto da bilježimo poboljšanja rezultati su sve lošiji, a recesija predstavlja veću prijetnju nego ikada".

Slabo stanje svjetskog tržišta, obilježeno strahovanjima od mogućeg rata u Iraku, jednako pogađa francuski izvozni sektor kao i drugdje. Kako je dvije trećine francuskog izvoza usmjereno ponajviše na samu Europu, slabost unutar eurozone pogađa izvozne rezultate te zemlje.

Hina