Info servis

Crkvenac: udio "sive ekonomije" u BDP-u sve manji

Teret poreza hrvatski građani psihološki sve bolje prihvaćaju, svjesni da ga ne plaćaju tuđoj državi, zbog čega su utaje poreza sve rjeđe i porez se sve uspješnije naplaćuje, a što je rezultiralo značajnim padom udjela "sive ekonomije" u BDP-u, rekao je ministar financija Mato Crkvenac na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj provedenim poreznim nadzorima u prošloj godini.

Iako je utvrđeni iznos neprijavljenih obveza 2002. bio znatno veći nego u 2001. godini, udio nepodmirenih obveza, odnosno "sive ekonomije" u bruto domaćem proizvodu (BDP) u Hrvatskoj (prema analizi Instituta za javne financije) smanjio sa 11,1 posto iz 1994. godine, na manje od 7 posto BDP-a u prošloj godini, kazao je Crkvenac.

Stoga, a i kako nema razloga da se ovogodišnji proračun ne ispuni prema planu, neće biti niti "dodatnih zahvata" u poreznom sustavu, izuzev novih poreznih stimulacija, rekao je ministar financija.

Najavio je kako će u prvom tromjesečju ove godine biti pripremljene stimulacije za ulaganje poduzeća u istraživanje i inovacije.

Predstavljajući rezultate poreznih nadzora, ravnatelj Porezne uprave Milan Trbojević rekao je kako je u nadzorima provedenim u 2002. godini utvrđeno više od 1,1 milijarde kuna neprijavljenih obveza, odnosno obveza koje porezni obveznici nisu iskazali u poreznim prijavama. Od tog se iznosa gotovo 1,088 milijardi kuna odnosi na neprijavljene poreze, 39,07 milijuna kuna na neplaćene doprinose, a 1,5 milijuna kuna na ostale nepodmirene obveze.

Utvrđeni iznos neprijavljenih obveza u 2002. godini bio je za čak 142 posto veći nego u 2001. godini, no povećana je i učinkovitost nadzora, budući je povećanje utvrđenih nepomirenih obveza postignuto uz znatno manje, 25-postotno povećanje broja zaposlenih u Poreznoj upravi, rekao je Trbojević.

Ravnatelj Porezne uprave predstavio je i nove iskaznice službenika u poreznom nadzoru, upozorivši kako nove isprave, osim iskaznica na kojima su precizno navedene nadležnosti osoba koje vrše nadzor, sadrže i značke, bez kojih sama iskaznica ne vrijedi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o medijskim nagađanjima kako je poreznim inspektorima sada omogućeno da pregledavaju ne samo poslovne već i stambene prostore, Trbojević je rekao kako je to moguće samo o slučajevima kada se u stambenom prostoru obavlja djelatnost zbog koje se vrši porezni nadzor. Takvo ovlaštenje će imati samo službenici s ovlaštenjem za poslovne ovrhe, i to na posebno propisan način.

Hina