Info servis

Slovenija: iz državnog portfelja prodaje se imovina za 200 milijuna eura

Slovenska vlada ove godine namjerava prodati imovinu iz državnog portfelja koju cijeni na nešto manje 200 milijuna eura, ali se vjeruje da će veći dio toga kupiti domaći investitori.

"Ove godine ne treba očekivati privatizaciju istog opsega kao lani kad je belgijskoj bankovno-osigurateljskoj skupini KBC prodana trećina dionica Nove Ljubljanske banke, a švicarskom Novartisu farmaceutska tvrtka Lek", izjavio je za list slovenske privredne komore "Gospodarski vestnik" direktor vladina ureda za investiranje Matej Kovač.

Spomenute su dvije prodaje ostvarile do sada najveći priljev stranog kapitala u Sloveniju, ali su vladu bivšeg premijera Janeza Drnovšeka suočile s optužbama opozicije i menadžmenta jačih domaćih poduzeća da strancima prodaje najprofitabilnija domaća poduzeća i sektore. Zbog tih pritisaka Drnovšek je kasnije odustao od privatizacije Nove komercijalne banke Maribor za koju su se zanimale austrijske i talijanske banke, za razliku od Nove Ljubljanske banke za koju je bio zainteresiran samo kasniji kupac.

"Ulazak u Europsku uniju povećat će interes stranih investitora", očekivanje je Mateja Kovača koji navodi da će to biti pozitivan signal strancima koji žele investirati u poslovne usluge, energetiku i transport.

"Među budućim investitorima bit će sigurno i domaći kapital, iako je unaprijed teško odrediti kakav će biti njihov odnos. Stranci se za ovu godinu najviše zanimaju za kupnju Tvornice aluminija Talum i željezare.

Ankete koje je provela slovenska vlada pokazale su da su lani strana poduzeća otvorila više od 2000 radnih mjesta iako je broj "greenfield" investicija gotovo zanemariv, a investicije su uglavnom u trgovini, telekomunikacijama ili su provedene kroz "preuzimanje" etabliranih domaćih tvrtki.

Razočaravajući je i dolazak stranog kapitala u medijske kuće, što Kovač tumači administrativnim ograničenjima, ali i relativno malim slovenskim tržištem koji za investitore nije pretjerano zanimljiv. Slovenija bi, tvrdi Kovač, morala uspostaviti i efikasan sustav poticanja dolaska stranog kapitala, pri čemu posebno nedostaju poticaji za srednje velike investicije do 20 milijuna eura i za kapitalno intenzivna ulaganja veća od 50 milijuna eura.

Hina