Info servis

Fina: registar godišnjih financijskih izvještaja u RH

Financijska agencija (FINA) obavila je sve pripreme za uspostavljanje i vođenje registra godišnjih financijskih izvješća kojim se uspostavlja nacionalna baza financijskih podataka o svakom poslovnom subjektu, organizirana kao "elektronička knjižica", izvješćeno je iz FINA-e.

Hrvatska je Vlada na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici, 3. siječnja, odlučila osnovati registar godišnjih financijskih izvješća, a zakonski prijedlog koji bi uredio osnivanje tog registra u saborskoj je proceduri.

Registar će voditi FINA, koja će za potrebe državnih tijela i institucija obavljati obradu podataka po raznim kriterijima, što će omogućiti analizu gospodarskih kretanja, a nositeljima vlasti donošenje odluka temeljenih na tim podacima.

Osnivanje Registra godišnjih financijskih izvještaja temelji se na odredbi Zakona o Financijskoj agenciji, prema kojoj Agencija vodi javne i komercijalne registre, a projekt je financijski poduprlo Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

U Hrvatskoj do sada nije postojao registar koji bi sadržavao sve financijske izvještaje na jednome mjestu već su se, osim trgovačkim sudovima, financijski izvještaji dostavljali i Poreznoj upravi i FINA-i, što je obveznicima povećavalo troškove. Istodobno, zbog malih kaznenih odredbi za nepodnošenje statističkog izvještaja, svi poslovni subjekti nisu predavali svoje godišnje statističke izvještaje.

Tako bi, prema podacima Porezne uprave, umjesto 80 tisuća obveznika, koji su prošle godine predali izvještaje FINA-i, njihov broj porastao na oko 170 tisuća. Obveznici predaje godišnjih financijskih izvještaja Registru su, naime, sve pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit.

Zakonskim je prijedlogom predviđeno da obveznici svoje godišnje financijske izvještaje Registru predaju najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu, s izuzetkom prve godine rada Registra - ove će godine obveznici svoje financijske izvještaje za 2002. godinu predavati 30. travnja.

Ustrojem Registra uvodi se i novina odnosu na dosadašnje propise, a to je da u pojedinim slučajevima (različitih promjena) obveza podnošenja financijskih izvještaja postoji i tijekom poslovne godine.

Registri financijskih izvještaja već postoje u državama Europske unije, a objedinjavanjem podataka na jednom mjestu, Registar će omogućiti uključivanje europskih standarda i u nacionalni pravni sustav Hrvatske, čime će se pridonijeti i ispunjenju uvjeta za integraciju Hrvatske u EU.

Prvi put se uvodi i sankcija za nepoštivanje rokova u predaji financijskih izvještaja Registru, u obliku zakasnine.

Financijski izvještaji moći će se predavati na papirnatom i elektroničkom mediju. Tako će predaja izvještaja biti omogućena na disketi, CD-u i putem Interneta (WEB i elektronička pošta).

Obveznici će Registru morati podnositi godišnji financijski izvještaj koji se sastoji od bilance, računa dobiti i gubitka i dodatnih podataka, zatim odluku glavne skupštine o usvajanju financijskog izvještaja, kao i izvješće revizora, ako je propisano posebnim zakonom.

Hina