Info servis

Dobre korporativne prognoze podigle američke burzovne indekse

Američke dionice u utorak su dobile na vrijednosti pod utjecajem povoljnih prognoza dobiti kompanija i boljeg od očekivanja podatka o potrošačkom povjerenju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Tako je Dow Jones indeks jučer ojačao 1,25 posto, na 8.089 bodova. Nešto više od toga ojačao je i tehnološki Nasdaq indeks, odnosno 1,29 posto, dosegnuvši 1.342 boda.

"Rat je i dalje u samom središtu pozornosti", kazao je Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa. "Ljudi još uvijek čekaju da vide što će se dogoditi s Irakom, a to će dominirati na tržištima tijekom nekoliko tjedana."

Strah od rata ključao je pred očekivani govor američkog predsjednika Georga W. Busha. Očekivalo se da će Bush pripremiti sve skeptičniju američku javnost na mogući rat s Irakom, povezujući tu bliskoistočnu zemlju s al-Qaed-inom mrežom koju Washington okrivljuje za terorističke napade 11. rujna. Osim toga, očekivalo se da će vjerojatno uvjeriti javnost kako će njegov plan smanjenja poreza, težak 674 milijardi dolara, pomoći poticanju gospodarskog rasta.

U punom jeku sezone objave poslovnih rezultata za četvrto tromjesečje, tvrtke su ove godine izvijestile o rezultatima u skladu s očekivanjima tržišta, no ponudile dosta slabe prognoze. Međutim, jučerašnje poslovanje obilježile su neke ohrabrujuće prognoze. Tako je, pod utjecajem objave blagog povećanja dobiti i procjene veće od očekivanja dobiti za ovu godinu, dionica farmaceutske tvrtke Merck ojačala pet posto. Ojačale su i dionice ostalih pripadnika sektora, među kojima se još isticala ona Wyetha, nakon što je objavio kako očekuje snažan pad dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, no njezin oporavak prema kraju poslovne godine.

Od tehnoloških dionica među najvećim dobitnicima isticao se Xerox, koji je iznenadio ulagače viješću da je ostvario dobit u četvrtom tromjesečju zbog, kako je rečeno, značajnog smanjenja troškova i povećanja potražnje za njegovim novim proizvodima. Cijena dionice skočila mu je stoga čak 17 posto.

Jučerašnjem rastu cijena dionica pomogao je i podatak o potrošačkom povjerenju, koji je, iako pokazavši pad u siječnju na najnižu razinu u posljednjih devet godina, bio bolji nego se očekivalo.

Na europskim burzama jučer su se najznačajniji burzovni indeksi nešto oporavili. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,3 posto, na 3.490 bodova, a frankfurtski DAX za oko jedan posto, na 2.671 bod.



Hina