Info servis

Osniva se udruga jadranskih gospodarskih komora

U talijanskom gradu Anconi 5. veljače ove godine osnovat će se Udruga jadranskih gospodarskih komora čiji su inicijatori Hrvatska i Italija, a Gospodarska komora Splitsko- dalmatinske županije s talijanskim partnerima je koordinator svih komora s hrvatske strane Jadrana.

Predsjednica Županijske komore u Splitu Jadranka Radovanić kaže da u ovu udrugu prvo ulaze Hrvatska i Italija, a priključit će se komore iz zemalja jadransko-jonske inicijative.

Dalmaciji će se tako, ocjenjuje Radovanić, otvoriti mogućnost financiranja različitih projekata sredstvima EU koja se u Hrvatsku ne mogu direktno povući jer na to imaju pravo samo zemlje članice EU. "Upravo zato osnivamo udrugu u Anconi da bi mogli povući ta sredstava", kaže Radovanić dodajući da će u Anconi biti središte Udruge, a u ostalim će zemljama biti sjedišta za turizam, transport, ribarstvo i druge gospodarske djelatnosti.

Na upit kakve koristi bi od toga mogla imati cijela regija, Jadranka Radovanić kaže da će se tako moći dobiti sredstava za projekte zaštite Jadrana, financiranje i stipendiranje učenika, studenata, edukaciju gospodarstvenika i za druge projekte. Posebno ističe da je Županijska komora u Splitu s talijanskim parterima uspješno provela već dva projekta - edukaciju vlasnika malih hotela i pansiona, te usavršavanje studenata ekonomije nakon čega su mnogi od njih dobili posao u talijanskim tvrtkama i predstavništvima.

Jadranka Radovanić ističe također da će ova udruga, u kojoj će biti 20 komora iz zemalja jadransko-jonske inicijative, omogućiti lakše i bolje poslovne kontakte, poticati zajednička ulaganja i pridonijeti većem povjerenju inozemnih ulagača.

Hina