Info servis

Fiat razmišlja o podjeli kompanije

Najveći talijanski proizvođač automobila Fiat objavio je da razmatra podjelu koncerna na dvije ili više odvojenih kompanija, kao i načinima financiranja teškoćama pogođenog svoga automobilskog dijela poslovanja.

Ta je vijest iz gubicima opterećenog diva automobilske industrije uslijedila nakon što je tvrtka još jednom poljuljala povjerenje ulagača objavivši poslovne rezultate ispod očekivanja. Predsjednik uprave Fiata Paolo Fresco izjavio je da u grupaciji razmatraju 'razne planove za rekapitalizaciju njezine osnovne poslovne djelatnosti, počevši s Fiat Autom, no ne samo s njim'.

Nakon jučerašnjeg zatvaranja burzi u Milanu Fiat je objavio da je njegov dio poslovanja Fiat Auto, koji proizvodi automobile marke Lancia, Alfa Romeo i Fiat, u četvrtom tromjesečju 2002. zabilježio gubitke u visini 200 milijuna eura. Ukupni su prošlogodišnji gubitci Fiata tako dosegnuli 1,4 milijarde eura, i više nego dvostruko su veći u usporedbi s u 2001. zabilježenih 549 milijuna eura.

"Istina je da se razmatraju mogućnosti podjele kompanije, no samo s ciljem dovođenja dodatnih izvora financiranja kako bi se mogli povećati planovi", kazao je Fresco.

Cijene Fiatovih dionica po objavi razočaravajućih rezultata poslovanja pale su pet posto, budući ulagači i dalje ostaju sumnjičavi glede budućnosti kompanije. "Početni optimizam glede dionica izblijedio je jer i dalje ne postoji jasan industrijski plan", kazao je menadžer fonda pri Alpa Adria Gestioni, Giulio Brunetta.

Dugovima pritisnut Fiat nalazi se usred kontroverznog restrukturiranja, koje uključuje na tisuće otkaza zaposlenicima u nastojanju smanjenja golemih gubitaka kojima je opterećen dio njegovog poslovanja s automobilima.

Hina