Info servis

Poslovni susret gospodarstvenika Zagreba i Šangaja

Uspostavljanje kvalitetnih poslovnih veza između gospodarskih tvrtki Zagreba i Šangaja s naglaskom na proizvodnom povezivanju i povećanju vanjskotrgovinske razmjene, bile su teme poslovnog susreta gospodarstvenika ta dva grada održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Komori Zagreb.

Izaslanstvo Šangaja koje predvodi dogradonačelnik Zhou Muyao, upoznato je s gospodarskim potencijalima Hrvatske i mogućnostima investiranja, s naglaskom na gospodarstvo Zagreba i Zagrebačke županije.

Želja je, rekao je predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich, povećanje plasmana hrvatskih roba na kinesko tržište, pri čemu posebice treba istaknuti i hrvatske prednosti za poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe.

To se odnosi, pojasnio je Froehlich, na povoljan zemljopisni položaj Hrvatske, posebno riječke Luke, mogućnosti poslovanja u slobodnim carinskim zonama kao i blizinu tržišta zemalja jugoistočne i središnje Europe s oko 100 milijuna stanovnika.

U sklopu današnjih poslovnih susreta održani su i individualni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki zainteresiranih za uspostavljanje međusobne poslovne suradnje. Riječ je o tvrtkama s područja drvne, tekstilne, poljoprivredne industrije poput Exportdrva, Inkera, Drvoproizvoda, Image Haddad-a itd.

Uvoz iz NR Kine u Hrvatsku u prvih je jedanaest mjeseci prošle godine iznosio 237 milijuna američkih dolara, dok je Hrvatska izvezla u Kinu roba za svega 2,3 milijuna dolara.

Hina