Info servis

Rast cijena dionica na Wall Streetu

Cijene američkih dionica u utorak su na Wall Streetu porasle, pri čemu posebice one tehnoloških kompanija zbog optimističnosti ulagača glede korporativnih dobiti, nadoknadivši tako početne gubitke toga dana izazvane objavom slabog podatka o prometu u američkoj maloprodaji tijekom prosinca.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je tako 0,64 posto, na 8.842 boda. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je čak i više, odnosno 1,04 posto, dosegnuvši 1.461bod.

Na početku poslovanja burzi cijene dionica su padale, nakon što je američko ministarstvo trgovine objavilo podatak o rastu prometa u maloprodaji u prosincu od 1,2 posto, na 307,97 milijardi dolara. Promet, bez prodaje automobila i dijelova, ostao je u tom mjesecu nepromijenjen, potvrđujući da su malotrgovci zabilježili najlošiju sezonu prazničnih kupnji u dužem razdoblju. No, ulagači su se brzo okrenuli kupovini tehnoloških dionica, i posebnu pažnju usmjerili na objavu dobiti niza tehnoloških kompanija koja se očekuje ovoga tjedna, poput Microsofta, Applea, IBM-a, te Sun Microsystemsa.

Posebice se jučer isticala dionica francuskog proizvođača telekom opreme Alcatela, sa skokom od 23 posto, nakon što je ta tvrtka objavila neočekivano dobre poslovne rezultate. To je potaknulo rast cijena dionica ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu ponajviše onih kanadskog Nortel Communicationsa, za dva posto.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, razveselio je ulagače, objavivši nakon zatvaranja burzi da su mu prihodi u četvrtom tromjesečju prošle godine lagano porasli te da mu je dobit dosegnula 16 centi po dionici - više nego su očekivali analitičari. Zbog svoje veličine i tržišnog udjela, Intel predstavlja barometar za industriju poluvodiča, koja se nada da će 2003. obilježiti oporavak od najgore krize dosad.

Na europskim burzama jučer su se burzovni indeksi različito kretali. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,07 posto, na 3.945 bodova, dok je frankfurtski DAX, ponajviše zbog rasta cijena dionica Deutsche Telekoma, ojačao 1,24 posto, na 3.098 bodova.

Hina