Info servis

Oprez ulagača na američkim burzama

Američke blue-chip dionice u utorak su izgubile na vrijednosti budući su ulagači postali oprezniji glede koristi koje bi američkom gospodarstvu mogao donijeti paket mjera za stimuliranje oporavka Bushove administracije.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,4 posto, na 8.740 bodova. No, tehnološki Nasdaq indeks je skočio0,7 posto, na 1.431 bod, budući je porasla potražnja za tehnološkim dionicama nakon što je tehnološka kompanija EMC objavila poslovne rezultate bolje od očekivanih.

Američki predsjednik George Bush objavio je jučer detalje paketa mjera za stimuliranje gospodarskog rasta, koji uključuju i ukidanje poreza na dohodak od dividendi, kao i poticaje malim poduzetnicima za nove investicije. Većina tih mjera bila je poznata i dan ranije, zbog čega su cijene dionica skočile oko dva posto. Jučer je ipak više prevladao oprez ulagača, jer nisu sigurni hoće li predložene mjere zaista stimulirati brži gospodarski rast SAD-a.

"Tržište je vrlo oprezno. Svi smo skeptični. Šesto milijardi dolara vrijedne mjere vjerojatno neće dobiti zeleno svjetlo ni u njegovoj (Republikanskoj) stranci", kazao je glavni strateg pri State Street Global Advisorsu, Ned Riley.

Dodatno je na vrijednost Dow Jonesa negativno utjecao i pad cijena dionica naftnih tvrtki, budući su se cijene nafte povukle s najviših razina u zadnje dvije godine, kako je sve očitije da će OPEC priprema za povećanje proizvodnih kvota.

Na europskim burzama također su jučer zabilježeni gubici. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 1,1 posto na 3.957 bodova, a frankfurtski DAX 1,4 posto, na 3.112 boda.

Hina