Info servis

Promet u hrvatskom ugostiteljstvu u devet mjeseci 2002. gotovo 9 milijardi kuna

U hrvatskom je ugostiteljstvu (poduzeća, trgovačka društva i obrtnici) u devet mjeseci prošle godine (od siječnja do rujna) ostvareno gotovo 9 milijardi kuna prometa ili 12,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Taj je promet ostvaren u 15.963 poslovne jedinice sa ukupno 80.957 zaposlenih.

Promatrano po vrstama objekata najveći ugostiteljski promet u devet prošlogodišnjih mjeseci, od 3 milijarde kuna, ostvaren je u 404 hotela, ali je to je u odnosu na isto razdoblje u godini prije pad od 1,2 posto.

U 7.126 caffe barova ostvaren je drugi po veličini promet, odnosno 1,2 milijarde kuna ili čak 25 posto više nego u godini prije, dok je u 1.364 restorana (klasični restorani, restorani sa samoposluživanjem i mliječni restorani) realizirano 767,4 milijuna kuna prometa ili 3 posto više nego u godini prije.

U 75 hotelskih/turističkih naselja u devet mjeseci 2002. ostvareno je 730 milijuna kuna ugostiteljskog prometa odnosno 21,4 posto više.

Po prometu na petom su mjestu 154 kampova u kojima je realizirano 677,3 milijuna ugostiteljskog prometa ili 16,4 posto više.

Gledano po županijama, a po podacima Državnog zavoda za statistiku, u devet mjeseci prošle godine najveći dio ugostiteljskog prometa ostvaren je u Istarskoj županiji - 2,3 milijarde kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porast od 13 posto.

Na drugom mjestu po veličini ostvarenog prometa u ugostiteljstvu je Primorsko-goranska županija sa 1,6 milijardi kuna prometa i rastom od 6 posto.

Slijedi Grad Zagreb s gotovo 1,2 milijarde kuna ostvarenog ugostiteljskog prometa ili 6 posto više u odnosu na godinu prije.

Ugostiteljstvo Splitsko-dalmatinske županije ostvarilo je nešto malo više od milijardu kuna prometa, što je gotovo 21 posto više nego lani, a na petom mjestu po ostvarenom prometu u ugostiteljstvu je Dubrovačko-neretvanska županija koja je zabilježila 643,4 milijuna kuna prometa odnosno porast od 13 posto.



Hina