Info servis

Poljske čeličane ponuđene na prodaju

Poljska je ponovno krenula u prodaju velikog dijela svoje gubitaške industrije čelika, poslavši ponude za prodaju izabranim inozemnim ulagačima, objavilo je danas tamošnje ministarstvo financija.

Poljska mora ubrzano završiti restrukturiranje tog svog sektora, kako se približava priključivanju Europskoj Uniji. Čeličane su u vrijeme komunizma bile perjanica poljske industrije, a sada grcaju pod teretom golemih dugova i neučinkovitosti, te su blizu kolapsa.

Poljska vlada pristala je u pregovorima s Europskom komisijom na težak plan restrukturiranja te grane industrije, u sklopu kojeg se obvezala pružiti znatnu državnu pomoć čeličanama u zamjenu za smanjivanje proizvodnih kapaciteta i zatvaranje zastarjelih pogona. Namjera je pomoći toj industriji da preživi na tržištu bez državne pomoći nakon 2006., kada Poljska više neće smjeti odobravati državnu pomoć teškoj industriji.

Ta je zemlja već nekoliko godina pokušavala privatizirati svoj fragmentirani sektor proizvodnje čelika, no neodlučnost vlada, suprotstavljanje sindikata i kriza u svjetskoj industriji čelika dosad su ograničavale provedbu planova. Sada poljska vlada ljevice želi pronaći kupca za Polskie Huty Stali, holding kreiran ranije tijekom godine spajanjem četiri vodeća proizvođača čelika, koji proizvode 70 posto čelika u toj zemlji.

Očekuje se da će najviše biti zainteresirani U.S. Steel, koji već ima poslovne operacije u susjednoj Slovačkoj, te britanska LNM Group, indijskog tajkuna Lakshmi Mittala, već prisutnog u Rumunjskoj i u natjecanju za kupovinu češke čeličane. Za poljske čeličane zainteresirana je i najveća čeličana u svijetu, europski Arcelor. Inozemne kompanije interesiraju poljske čeličane zbog privlačnog tržišnog potencijala i niskih troškova rada u usporedbi sa zapadnom Europom.

Hina