Info servis

Dolar i dalje pod pritiskom zbog situacije s Irakom

Dolar je danas oslabio prema jenu nakon što je list New York Times izvijestio da je predsjednik George W. Bush spreman objaviti kako Irak krši UN-ovu deklaraciju koja od njega zahtijeva da otkrije svoje oružje za masovno uništenje.

Do podneva se tako dolar spustio na 120,91 jen za dolar, nakon sinoć zabilježenih 121,32 jena. No, u odnosu na euro ojačao je 0,57 posto tako da euro stoji 1,0254 dolara. Pao je tako oko 8,2 posto od početka godine prema jenu, i više od 13 posto u odnosu na euro.

Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na neimenovane izvore, Bush bi sutra mogao reći da Irak krši svoje obveze, što bi moglo poslužiti kao zakonsko opravdanje za započinjanje rata. Mogući rat s Irakom pogađa dolar zbog zabrinutosti da bi napad na Irak primorao ulagače da novac drže izvan SAD-a.

"Svaki korak koji izgleda da vodi ka iračkome ratu spustit će vrijednost dolara", kazao je trgovac devizama u UFJ Bank u Tokiju, Noriaki Masuda.

Poticaj jačanju dolara prema euru pružio je najnoviji Ifo indeks poslovne optimističnosti, koji je pokazao pad povjerenja u zapadnonjemačkim kompanijama u prosincu i to sedmi mjesec za redom. Euro je danas, osim prema dolaru, na vrijednosti izgubio i prema jenu, i to 0,05 posto, te vrijedi 124,45 jena za euro.

Hina