Info servis

Privredni Vjesnik: optimistična poslovna očekivanja za 2003.

Poslovna očekivanja hrvatskih gospodarstvenika za iduću godinu optimističnija su nego u svih deset godina koliko Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Privredni vjesnik zajednički provode anketu o protekloj te očekivanjima za iduću godinu, objedinjenih u danas predstavljenom posebnom izdanju Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja".

Analizom su obuhvaćena očekivanja 36 poslovnih ljudi, kao i procjene poslovne klime iz 68 najvećih i najuspješnijih tvrtki hrvatske prerađivačke industrije. Industrija je, naime, bila i glavna tema ovogodišnjeg istraživanja, naslanjajući se na prošlogodišnji naglasak na izvoz.

Revitalizacija industrije i povećanje izvoza trebala bi biti dva najvažnija cilja ekonomske politike do 2010. godine, odnosno u razdoblju priprema za pridruživanje Europskoj uniji, rekao je ekonomski stručnjak Žarko Primorac.

Svoju izvoznu poziciju Hrvatska je, ponajprije, izgubila zbog tehnološkog zaostajanja, rata, negativnih posljedica privatizacije, gubitka dijela izvoznih tržišta, slabe izvozne ponude i precijenjenog tečaja kune, rekao je Primorac.

Stoga u promjeni te pozicije treba poticati domaća istraživanja, ali i inozemna ulaganja i uvoz tehnologija, pri čemu je istraživačko-razvojni rad ključni faktor razvoja hrvatskog izvoznog proizvoda. Naime, dok Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže tek oko 50 USD po glavi stanovnika, taj se iznos u, primjerice Mađarskoj diže na 100 USD, u Austriji na 485, a Finskoj na više od 800 dolara, naglasio je Primorac.

Predstavljajući rezultate ankete o poslovnoj klimi u prerađivačkoj industriji, ekonomist Gorazd Nikić je rekao da je ona u odnosu na 2001. godinu poboljšana te kako menadžeri očekuju da će se taj trend nastaviti i u idućoj godini. Njihov optimizam temeljen je na očekivanom rastu potražnje na domaćem tržištu, kao i izvoznim šansama na tržištima zemalja bivše Jugoslavije.

Rezultati ankete tako pokazuju da čak 77,6 posto menadžera 2002. ocjenjuje boljom od prethodne godine, dok njih 81,4 posto u 2003. očekuje još bolje poslovne rezultate. Kao ohrabrujući podatak Nikić je izdvojio kako je čak 87,5 posto ispitanika za iduću godinu najavilo investiranje u proširenje poslovanja ili proizvodnog programa.

Zanimljivo je da 56 posto ispitanika trend izvoza u svojim tvrtkama, usprkos desetogodišnjoj stagnaciji na razini države, procjenjuje uzlazno, 43,6 posto stagnirajuće, a tek 0,4 posto smatra da je u opadanju. Ipak, očekivanja za 2003. manje su optimistična - više od 67 posto menadžera smatra da im se razina izvoza iduće godine neće mijenjati.

Hina