Info servis

Ashdown upozorava na moguću gospodarsku katastrofu u BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown ponovo je u utorak upozorio na opasnost rastuće gospodarske krize u toj zemlji koja može ozbiljno ugroziti njenu stabilnost i sve dosadašnje napore na provedbi mirovnog procesa.

U govoru održanom pred Zastupničkim domom Parlamenta BiH koji je zasijedao u Sarajevu, Ashdown je parlamentarcima kazao kako se njihova zemlja praktično umjetno održava na životu zahvaljujući strojevima što ih čine međunarodne donacije.

"Ti strojevi sada se gase jedan po jedan", kazao je Ashdown istaknuvši kako će se BiH uskoro suočeliti s pravom gospodarskom katastrofom ne poduzmu li se odmah nužne reforme.

Uz smanjenje inozemne pomoći o kojoj je BiH postala potpuno ovisna u proteklim godinama, istodobno se neprestano povećava stupanj nezaposlenosti, bilježi se nizak gospodarski rast a domaćih ulaganja gotovo uopće nema.

BiH, kazao je Ashdown, kupuje više nego što prodaje, troši više nego što proizvodi a uvozi četiri puta više nego što izvozi. Na sve to treba dodati činjenicu kako se iz entitetskih proračuna svake godine ukrade više od pola milijarde eura zahvaljujuči nepostojanju jeidnstvenog carinskog i poreznog sustava.

Posljednji podaci što su ih objavili zavodi za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske pokazali su kako se samo u prvih deset mjeseci ove godine iz BiH po osnovi uvoza odlilo 5,7 milijardi konvertibilnih maraka (oko 3 milijarde eura). Poduzeća iz BiH istodobno su uspjela prodati robe u vrijednosti svega 1,5 milijardi KM (750 milijuna eura).

Statističari procjenjuju kako bi do kraja godine vanjskotrgovinski deficit mogao bi prijeći sedam milijardi maraka. Od početka naredne godine u Republici Srpskoj počet će primjena Zakona o stečaju koji će na ulici ostaviti najmanje 70 tisuća ljudi.

Ravanatelj Agencije za privatizaciju Federacije BiH Rešad Žutić najavio je kako se nešto slično može očekivati i u ovom entitetu jer će se veliki broj tvrtki koje su otkupljene za bezvrijedne certifikate praktično ugasiti u narednoj godini.

Val stečaja uslijedit će kao rezulat činjenice da značajan dio od 926 prodatih tvrtki do sada nisu uspjele naći partnera koji bi dodatnim ulaganjima osigurao oživljavanje proizvodnje.

"Izbor pred nama ne može biti subonosniji: gospodarska reforma ili gospodarska propast", kazao je Ashdown u Parlamentu BiH. On je pozvao političke stranke koje su dobile povjerenje glasača na izborima u listopadu da što prije uspostave entitetske i državnu vladu te da odmah počnu provoditi mjere čiji će cilj biti potaknuti izvoz, pojednostaviti uvjete za inozemna ulaganja i ograničiti utjecaj administracije na poslovne aktivnosti.

Ashdown je ocijenio kako se BiH danas nalazi tamo gdje je Mađarska bila prije deset godina te da je "mađarski recept" najbolji za oporavak bosanskohercegovačkog društva i gospodarstva.

Hina