Info servis

Jurčić i Csillaga otvorili hrvatsko-mađarski poslovni skup

Hrvatski ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i mađarski ministar gospodarstva i prometa Istvan Csillaga otvorili su danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Hrvatsko- mađarski poslovni skup, odnosno izravne poslovne razgovore između 20-tak mađarskih i desetak hrvatskih tvrtki.

Mađarska i Hrvatska imaju izuzetno dobre političke i gospodarske odnose, a današnji je skup pokušaj da gospodarski odnosi odu i korak dalje, kako u obujmu, tako i u kvaliteti suradnje, istaknuo je na konferenciji za novinare ministar Jurčić.

Osim trgovinskih odnosa, koji od stupanja na snagu Ugovora o slobodnoj trgovini između dviju zemalja početkom prošle godine bilježe stalan porast, došlo je vrijeme da se suradnja intenzivira i na investicijskoj razini. Jurčić je tako naveo da je jača suradnja moguća u području industrije, u energetskom sektoru, prometu i telekomunikacijama, kao i u poljoprivrednom-prehrambenom i turističkom sektoru.

Mađarski ministar gospodarstva i prometa Istvan Csillaga iznio je i konkretne projekte na kojima je moguća suradnja. Tako je naveo kako mađarska naftna industrija MOL raspolaže velikim kapitalom, kao i iskustvom u privatizaciji i restrukturiranju (sudjelovali su u privatizaciji i jedan su od vlasnika slovačkog Slovnafta). To je iskustvo MOL spreman primijeniti i u Hrvatskoj, točnije u privatizaciji INA-e, s krajnjim ciljem stvaranja jake srednjoeuropske naftne korporacije, rekao je Csillaga.

Također, mađarske su tvrtke zainteresirane i za sudjelovanje u privatizaciji hrvatskih poljoprivrednih kombinata, posebice onih u pograničnoj zoni. Tako mađarska vlada u suradnji s tamošnjom bankom za razvoj priprema program kreditiranja tehnološkog razvoja i gospodarskih odnosa, u sklopu kojeg bi se dio sredstava mogao namijeniti i tvrtkama koje se odluče na sudjelovanje u "poljoprivrednoj privatizaciji" u Hrvatskoj, kazao je mađarski ministar.

Mađarska strana još uvijek je snažno zainteresirana i za nastavak projekta ulaganja u riječku luku, no na tom području ostaje za riješiti pravno pitanje dobivanja koncesije, kao i izgradnja infrastrukture. Oba problema, očekuje Csillaga, najvjerojatnije će biti riješena iduće godine, kada će doći i do konkretnih ulaganja.

Oba su ministra naglasila i izuzetan značaj sudjelovanja obiju zemalja u projektu integracije naftovoda Družba i Adria, o čemu će Sporazum biti potpisan idućeg tjedna u Zagrebu, kao i suradnji u procesu pridruživanja Hrvatske CEFTA-i, koje je službeno potpisano početkom ovog mjeseca.

Jurčić je istaknuo i kako je Mađarska je po veličini vanjskotrgovinske razmjene deveti trgovinski partner Hrvatske. Tako je ukupan izvoz hrvatskih roba u tu zemlju u prvih deset mjeseci ove godine povećan za više od 40 posto, na 66,7 milijuna američkih dolara, dok je uvoz mađarskih proizvoda porastao za više od 30 posto, dosegnuvši 259 milijuna dolara.

Hina