Info servis

Aktiva Raiffeisenbank premašila 10 milijardi kuna

Aktiva Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb (RBA) već je u prvim danima poslovne 2002. premašila iznos od 10 milijardi kuna, što je udvostručenje aktive u usporedbi s početkom prošle godine. Krajem siječnja aktiva je dosegnula iznos od 10,2 milijarde kuna, što RBA svrstava među četiri hrvatske banke s aktivom većom od 10 milijardi kuna.

Kako su izvijestili iz Banke, u prošloj je godini zabilježen rast aktive od 92 posto, uz porast štednje građana veći od pola milijarde njemačkih maraka, ostvarenu dobit prije oporezivanja veću od 200 milijuna kuna te rast broja računa obrtnika i poduzeća za 90 posto. RBA planira nastavak rasta i u ovoj godini. Samo stanovništvu namjerava odobriti kredita u visini 2 milijarde kuna, što je 50 postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je RBA, po podacima HNB-a, ostvarila najjači relativni prirast kredita među hrvatskim bankama.

Depoziti poduzeća su u prošloj godini porasli za 78 posto, dok su istovremeno plasmani poduzećima zabilježili porast od 114 posto na godišnjoj razini. Osim dvostruko većeg plasmana poduzećima, prošlu godinu obilježilo je i povećanje broja korisnika plasmana za 84 posto. Kreditna aktivnost prema poduzećima ne oslanja se isključivo na depozite poduzeća jer Banka raspolaže i sa alternativnim izvorima financiranja uz primjerene uvjete.

Predsjednik Uprave RBA Zdenko Adrović ističe da će 2002. biti godina mirovinskih i investicijskih fondova te investicijskog bankarstva, najavljujući i nekoliko izdanja korporativnih i municipalnih obveznica.



Hina