Info servis

Slovenija do kraja ove godine od turizma očekuje zaradu od milijarde eura

Slovenski turizam, posebno njegova seoske, lječilišna i skijaška ponuda iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine od turizma zarađeno 900 milijuna eura ili 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a do kraja godine očekuje se da bi ta zarada mogla dostići milijardu eura.

Istodobno, Sloveniju je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci posjetilo 4 posto više turista nego lani, odnosno njih 1,92 milijuna, koji su ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja ili 3 posto više.

Te je podatke na današnjoj konferenciji za novinare u povodu prezentacije slovenskog turizma u Zagrebu iznio direktor Slovenske turističke organizacije Bojan Meden, napomenuvši da je najveći broj turističkih dolazaka i noćenja ostvaren u 15 slovenskih prirodnih lječilišta (toplica) koje ove godine bilježe 2,8 posto više turista.

Meden je dodao da su turisti iz Hrvatske i dalje na četvrtom mjestu među stranim posjetiteljima u Sloveniji, iako su sa 79 tisuća dolazaka i 220 tisuća noćenja u Sloveniji u prvih deset mjeseci ove godine zadržali prošlogodišnju razinu.

Slovenija i Hrvatska imaju dobru zajedničku turističku budućnost, a tome će svakako pridonijeti i današnje otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani koje se poklopilo sa Danom slovenskom turizma u Zagrebu, naglasio je Meden.

U sklopu današnje prezentacije slovenske turističke ponude u zagrebačkom Hotelu Sheraton, koju je organizirao Slovenski turistički ured iz Zagreba, poslovne su razgovore vodili i predstavnici 38 slovenskih i oko 40-ak hrvatskih turističkih tvrtki i agencija.

Hina