Info servis

Otvorena tri specijalizirana sajma na ZV-u

Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni 34. međunarodni sajam informacijske tehnologije, telekomunikacija i novih medija INFO, 17. međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira Integrafika i 25. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber-Educa.



Prva dva dana sajmovi su otvoreni samo za poslovne posjetitelje, dok će 15. i 16. studenoga biti otvoreni i za javnost.

Otvarajući sajmove potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić kazao je kako se Hrvatska prije tri godine ukrcala na vlak reformi koji iz godine u godinu ide od napretka do napretka i od reforme do reforme, a Hrvatska je postala jedna od najstabilnijih zemalja u regiji.

U području primjene novih tehnologija, kazao je Granić, Hrvatska je sustigla razvijene zemlje. Procjena je da bi se do kraja ove godine broj korisnika Interneta mogao popeti na 800.000, a oko 60 posto računala osposobljeno je za pristupanje globalnoj mreži.

No, još uvijek ne možemo biti zadovoljni korištenjem novih tehnologija u ukupnom gospodarskom životu, kazao je Granić.

Informacijska i telekomunikacijska tehnologija šansa su za Hrvatsku, napomenuo je Granić, te dodao kako Vlada od početka svoga mandata smatra da se novim tehnologijama može ubrzati razvoj zemlje. Istaknuo je i jedan od projekata koji se priprema - informatizaciju pravosuđa.

Sajam INFO ove je godine okupio više od 300 izlagača od kojih više od 50 posto inozemnih. Oni će svoja dostignuća i novitete predstaviti na izložbenoj površini od 15.000 četvornih metara. Sajam Intergrafika okupio je 191 izlagača, od kojih 134 inozemnih, dok se na izložbenoj površini 7500 četvornih metara održava sajam Interliber-Educa uz sudjelovanje 141 izlagača, od toga 117 iz Hrvatske.

Direktor ZV-a Davorin Spevec istaknuo je kako se, unatoč prognozama da će moderna tehnologije učiniti sajmove nepotrebnim, pokazalo upravo suprotno. Moderna je tehnologija otvorile nove mogućnosti rada sajmova, ali su isto tako sajmovi ostali mjesta na kojim se susreću i upoznaju ljudi iz pojedenih poslovnih grana.

Tijekom pet dana trajanja sajmova bit će održane mnoge popratne aktivnosti, stručni skupovi, seminari, međunarodna konferencija "Strategija implementacije ITC u Hrvatskoj", konferencija IBM - E Government rješenja, simpozij Budućnosti komunikacija i drugi.

Hina