Info servis

Mobilkom Austria u Beču predstavio funkcioniranje UMTS mreže u Austriji

Austrijska telekom kompanija 'mobilkom austria' predstavila je danas u Beču hrvatskim i slovenskim novinarima načine funkcioniranja prve europske UMTS mreže (Universal Mobile Telecomunications Sistem - Univerzalni mobilni telekomunikacijski sustav) koju je taj operater u Austriji uveo u rad 25. rujna ove godine, doznaje se iz VIPnet-a.

Istaknuto je kako je UMTS mrežom trenutno u Austriji pokriveno 25 posto stanovništva, u svim većim austrijskim gradovima osim Salzburga, te da se do kraja godine ta pokrivenost planira povećati na 40 posto.

UMTS mreža nadogradnja je postojeće GSM mreže u mobilnom telefoniranju koja omogućuje čitav niz novih načina mobilnog komuniciranja, uključujući video telefoniju te brži pristup Interentu i prijenos različitih podataka.

Za uvođenje u rad UMTS-a u Austriji 'mobilkom austria', koji ima 2,9 milijuna korisnika u četiri europske zemlje, od početka je ove godine izdvojio 72 milijuna eura, dok je sama licenca stajala 171 milijun eura. Do 2010. austrijski 'mobilkom' namjerava u UMTS opremu uložiti do 700 milijuna eura, kazao je predsjednik Uprave 'mobilkom austria' Boris Nemšić.

Istaknuo je pozitivne poslovne rezultate svih članica 'mobilkom austria grupe' u ovoj godini, među kojima je uz austrijskog operatera mobilne telefonije A1 i slovenski si.mobil, hrvatski VIPnet te lihtenštajnski 'mobilkom'.

Nemšić je kazao kako je 'mobilkom austria" spreman i u Hrvatskoj ponuditi servise UMTS-a kao treće generacije mobilnog telefoniranja, čim se za to stvore uvjeti i raspiše natječaj za UMTS licencu, na kojem se može očekivati i ponuda VIPnet-a. Taj se natječaj, kako je rečeno danas u Beču, očekuje početkom 2003. godine, što bi značilo da bi se UMTS mreža u Hrvatskoj mogla pojaviti najranije idućeg ljeta.

Hina