Info servis

Varteksu vraćeni poslovni prostori u SRJ

Pravomoćnim rješenjem Saveznog ministarstva pravde SR Jugoslavije varaždinskom Varteksu vraćeni su svi poslovni prostori na teritoriju SRJ koji su Varteksovo vlasništvo. Riječ je o 34 maloprodajna objekta, ukupne površine 8.000 četvornih metara, na najboljim lokacijama u Beogradu i još 29 gradova.

Izvijestio je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Varteksove Uprave Miljenko Vidaček.

Objekti su u vrlo lošem stanju, koristili su ih Jumco Vranje i Uzor Valjevo, a prema prvim procjenama u njih je potrebno uložiti najmanje sedam milijuna eura.

Povratkom imovine na teritoriju SRJ Varteks je zaokružio maloprodajnu mrežu na području koje obuhvaća bivšu Jugoslaviju na 150 maloprodajnih objekata, rekao je Vidaček.

Varteks je još početkom 2000. osnovao vlastitu tvrtku "Varteks plus" sa sjedištem u Beogradu, koja se anagažirala na poslovima vezanim uz vraćanje imovine. Vraćanje tržišta na području bivše Jugoslavije, na kojem je Varteks početkom devedesetih godina ostvarivao godišnji prihod od 15 milijuna eura, dio je Varteksove poslovne strategije.

Ta strategija pak, prema riječima predsjednika Uprave Vidačeka, uključuje razvoj vlastitih robnih marki (Di Caprio, Edora, Fokus, Varteks International), te razvoj licenčnih marki (Levis, Dockers) kao i njihov plasman na tržište Europske unije. Varteks više od 60 posto prihoda, oko 45 milijuna eura, ostvaruje plasmanom na inozemna tržišta, a 80 posto tih prihoda realizira se plasmanom vlastitih robnih i licenčnih marki.

Na hrvatskom tržištu više od tridesetak hrvatskih tekstilaca i trgovačkih kuća plasira svoje proizvode kroz Varteksove maloprodajne objekte. U planu je njihova obnova, kako bi Varteks postao lider u plasmanu tekstila u nas. Za taj projekt se očekuju sredstava iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, i u tom slučaju bi obnova bila završena za godinu dana. Tempo obnove objekata bit će mnogo sporiji ako izostane ta podrška, napomenuo je Vidaček.

Trenutačno je u završnoj fazi obnova Varteksove robne kuće na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Ukupna ulaganja iznose 50 milijuna kuna, prodajni prostor je proširen za 3.000 četvornih metara, koji će se dijelom i iznajmljivati.

Hina