Info servis

Američke vlasti započele istragu u francuskom Vivendiju

Poteškoćama pritisnut francusko- američki medijski div Vivendi Universal suočen je s dvije istrage koje su pokrenule američke vlasti glede financijskog poslovanja kompanije, izvijestili su danas iz te kompanije.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Parizu, ured američkog državnog tužiteljstva južnog okruga države New York započeo je 'preliminarnu kriminalnu istragu' u toj kompaniji. Istovremeno, ured američke komisije za vrijednosne papire (SEC) u Miamiju započeo je, kako to u Vivendiju nazivaju, 'neformalno ispitivanje'.

Iako u tvrtki nisu željeli iznositi pojedinosti glede istraga, objavili su kako 'namjeravaju u potpunosti surađivati'.

Objava o pokretanju istraga uslijedila je u nešto manje od tjedan dana nakon što je pariško državno tužiteljstvo izvijestilo kako je pokrenulo istragu slijedom optužbi da je Vivendi objavio lažna financijska izvješća za poslovne godine 2000. i 2001., te proširio 'informacije o prognozama za 2001. i 2002. koje su navodile na pogrešan zaključak'.

Iako su tijekom jutra na Pariškoj burzi Vivendijeve dionice ojačale 3,25 posto, na 12,7 eura, na vrijednosti su od početka godine izgubile gotovo 80 posto.

Mali dioničari tvrde da kao posljedica toga trpe goleme gubitke budući je Vivendi krivo izvještavao o svojoj financijskoj situaciji.

Hina