Info servis

HGK-komora Rijeka: pozitivna kretanja u gospodarstvu u Primirsko-goranskoj županiji

Ukupni prihodi gospodarstva Primorsko-goranske županije (PGŽ) u prvoj su polovici 2002. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećani za 13,3 posto, rashodi su smanjeni za 7,1 posto, a ukupni gubici su s 698 milijuna kuna pali na 244 milijuna kuna.

Po analizi riječke županije gospodarske komore ti podaci ukazuju na pozitivna kretanja.

Do kraja listopada u toj je županiji registrirano 417 novih trgovačkih društava, a likvidirano ih je 195. Poduzetnika je 5012, a zbog trajanja stečajeva ili provedene likvidacije broj aktivnih tvrtaka za 3,3 posto je manji. Samo 40 posto registriranih poduzeća aktivno posluje, a znatan dio poduzeća osniva se zbog ostvarivanja nekih prava, primjerice stranih državljana radi kupnje nekretnina.

Ukupan iznos likvidnih sredstava na računima poduzetnika povećan je za 32,4 posto, a zalihe su smanjene za 19,3 posto. Velika dugovanja i nelikvidnost i dalje opterećuju poslovanje, ali je u prvih šest mjeseci ove godine za 4 posto smanjen broj poduzetnika s takvim problemima.

Ukupni prihod od prodaje u inozemstvu povećan je za 14 posto, a u odnosu na stalni rast izvoza usluga, robni izvoz je sve manji.

U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je roba vrijednih 315 milijuna dolara, izvezeno roba za 134 milijuna dolara pa je pokrivenost robnog uvoza izvozom 46,9 posto. U prvih šest mjeseci ove godine u brodogradnji je ostvareno samo 4,3 posto prošlogodišnjeg izvoza.

Ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu povećana su za 30,7 posto, najviše u zgrade i automobile. Ulaganja u stambene zgrade povećana su 118 posto, u poslovne objekte 58 posto, a u automobile 59 posto.

Krajem rujna ove godine nezaposlenih je na području PGŽ-e bilo 20.142, što je 6 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2001. U gospodarstvu je 2,8 posto a u obrtu 7 posto više zaposlenih.

Ukupna je zaposlenost povećana za 2,8 posto. U gospodarstvu je 53.533 zaposlenih, od toga u obrtu 20.373. Najveće povećanje zaposlenosti je u prerađivačkoj industriji, poslovanju nekretninama i ostalim društvenim uslugama. Znatno je smanjen broj zaposlenih u građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Troškovi života u prvoj polovici 2002. povećani su za 2,2 posto, a prosječna neto plaća u gospodarstvu za 9,5 posto te iznosi 3035 kuna.

Na području PGŽ-e ima veći broj tvrtaka koje dobro posluju ali im je sjedište u drugim županijama. U riječkoj HGK-i smatraju da bi njihovi rezultati znatno izmijenili sliku poslovnih rezultata PGŽ-e, ali im ti podaci, kako naglašavaju, nisu dostupni.

Hina