Info servis

Europske dionice pod pritiskom teškoća u Vivendiju

Cijene europskih dionica pale su danas na tržištima kapitala zbog izgleda za daljnjim slabljenjem američkih burzovnih indeksa te zbog neugodne mogućnosti da dugovima opterećen francuski medijski div Vivendi neće naći izvor toliko potrebne gotovine za nastavak urednog poslovanja.

Do podneva je stoga londonski Ftse indeks oslabio oko 1,2 posto, na 4.042 boda. Frankfurtski DAX izgubio je 0,9 posto na vrijednosti, te iznosi 3.170 bodova.

"Zasad je izgubljen poticaj za kupovinu dionica, a nema ničega što bi trenutno moglo poslužiti kao poticaj ulagačima", izjavio je trgovac dionicama pri njemačkoj banci WestLB, Lars Wohlers.

Vivendi Universal uspio je osigurati dovoljno vremena kako bi prikupio kapital potreban za kupovinu dionica te zadobivanje većinske kontrole nad francuskom tvrtkom Cegetel, koja joj je sada, iako joj je manjinski vlasnik, značajan generator likvidnosti. Britanski Vodafone, naime, nedavno je ponudio Cegetelovim dioničarima preuzimanje te tvrtke. Ali, propao je, čini se, plan uprave Vivendija da proda dio poslovanja koji se odnosi na komunalne usluge budući je kuvajtski investitor odustao od kupovine, a što je nužno kako bi se smanjilo golemo zaduženje. To je spustilo cijene njegovih dionica za 3,3 posto, na 12,95 eura.

Pod pritiskom su se našle i cijene dionica proizvođača čipova, koje su dan ranije snažno ojačale. Značajnije je oslabila i dionica švicarske tehnološke skupine Unaxis, za 9 posto, nakon što je najavila niže poslovne rezultate od planiranih za ovu godinu.

Trend rasta cijena na europskim burzama započet sredinom listopada sada je, očito, naišao na zid, a većina ulagača traži razloge zašto bi nastavila ulagati u dionice. Najviše ih zanimaju pritom američki gospodarski pokazatelji, koji bi trebali pokazati da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja, a da bi se ponovno potaknula kupovina.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks oslabio 0,56 posto, na 8.708 bodova.

Hina