Info servis

Cijene europskih dionica pod pritiskom

Cijene europskih dionica potonule su danas na burzama pod pritiskom pada cijena dionica France Telecoma i nizozemskog maloprodajnog lanca Ahold.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 1,2 posto, na 4.055 bodova. Frankfurtski DAX spustio se otprilike dva posto, na 3.029 bodova.

Vodeći gubitnik danas je bila dionica France Telecoma, jer su francuski mediji objavili da joj dug iznosi 80 milijardi eura, a ne 70 kako ističe poslovodstvo kompanije. Cijene dionica toga telekoma do podneva su se srušile gotovo 5 posto, izbrisavši pola milijarde eura tržišne kapitalizacije kompanije.

Još jedan veliki gubitnik bila je dionica nizozemskog lanca maloprodaje i treće po veličini prehrambene industrije u svijetu, Ahold, koja je potonula 12 posto, budući je kompanija izvijestila da su joj poslovne aktivnosti smanjene za 6,1 posto na američkom tržištu.

Pod pritiskom su bile i tehnološke dionice, jer ulagači nastoje ostvariti profit njihovom prodajom nakon što su im cijene u posljednje vrijeme znatno porasle. "Svjedoci smo dobitonosnih prodaja i zatvaranja pozicija uoči vikenda. Općenito, situacija je prilično siva s malo nade za gospodarskim oporavkom", ocijenio je analitičar Delta Lloyd Securitiesa u Antwerpenu, Gert de Mesure.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je porastao 1,3 posto, na 8.726 bodova.

Hina