Info servis

Nova priznanja o preuveličavanju poslovnih rezultata

AOL Time Warner, najveća svjetska medijska kompanija, priznala je da je u posljednje dvije godine AOL, internet kompanija u njezinu sastavu, preuveličavala svoje prihode, te da će zbog toga ispraviti svoja prošla poslovna izvješća.

Interna kontrola matične kompanije utvrdila je da je riječ o prihodima preuveličanim za 168 milijuna američkih dolara u razdoblju od srpnja 2000. do kraja lipnja ove godine. Ispravljene poslovne knjige za protekle dvije godine značit će da je ta kompanija imala za 97 milijuna dolara manju zaradu. AOL Time Warner o tome je izvijestio istodobno kad je objavio da su prihodi od reklama AOL-a od srpnja do kraja rujna ove godine gotovo prepolovljeni u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Danas je Wall Street Journal objavio i da će najveći američki industrijski konglomerat, Tyco International, morati vjerojatno ispraviti svoja poslovna izvješća za prva tri tromjesečja svoje poslovne godine, kako bi za otprilike 125 milijuna dolara snizio preuveličanu bruto dobit.

Ulagače su zabrinule takve vijesti, koje su ih prisjetile propasti energetskog diva Enrona te stečaja u telekomima Global Crossing i WorldCom, gdje su prvi znaci problema u poslovanju počeli izlaziti na vidjelo upravo priznanjima o preuveličanim poslovnim izvješćima.

Američki ured za računovodstvo objavio je da je u proteklih pet godina u Sjedinjenim Državama jedna od 10 kompanija čijim se dionicama trguje na burzi morala ispravljati poslovna izvješća zbog utvrđenih računovodstvenih nepravilnosti. Ispravljanje poslovnih izvješća ulagače stoji milijarde dolara, odnosno u prosjeku 10 posto kratkoročne vrijednosti dionica u njihovu vlasništvu od dana prije do dana nakon objave ispravljenih izvješća.

Hina