Info servis

Predstavljene poslovne aktivnosti "Promo Internationala"

Tvrtka "Promo Internetional" iz Tuzle u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom - Komorom Zagreb predstavila je danas svoje poslovne aktivnosti i projekte za ovu godinu.

Cilj je prezentacije, istaknuto je, upoznati tvrtke s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije o mogućnostima nastupa na međunarodnim sajmovima u organizaciji Promo-a i drugim oblicima suradnje na BiH tržištu.

Tako će se od 3. do 13. travnja u Tuzli održati 9. međunarodni proljetni sajam "PROMO", za 10. do 11. svibnja u Mostaru najavljena je konferencija međunarodnog poslovnog foruma Perspektive - Kako investirati u BiH, a od 22. do 25. svibnja u Gračanici će biti međunarodni sajam poduzetništva, male privrede i zanatstva. Tvrtka Promo International organizator je i međunarodnog festivala turizma BiHTOURS te interregionalnog turističkog foruma EUROTOURS koji će se održati u Tuzli od 24. do 26. listopada, a za rujan je najavljen sajam bosanskohercegovačke ekonomije EXPOBIH u Novom Sadu.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich istaknuo je kako je cilj današnje prezentacije upoznati zagrebačke gospodarstvenike sa sajmovima u BiH, jer upravo su sajmovi prilika za unapređenje suradnje. To je važno, dodao je, budući je BiH značajan vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj. Tako je u prvih šest prošlogodišnjih mjeseci iz Hrvatske u BiH izvezeno robe za 248,2 milijuna američkih dolara, od čega se najviše izvozilo nafte i naftnih derivata (za 55,3 milijuna dolara), cigara i cigareta od duhana (za 17,8 milijuna dolara) te cementa (za 11,6 milijuna dolara). Istodobno, u spomenutom je razdoblju iz BiH uvezeno robe u vrijednosti 59,4 milijuna dolara, a najviše sirovog aluminija (više od 23 milijuna dolara) i drvnih proizvoda (za 7,3 milijuna dolara).

Za jačanje daljnje suradnje gospodarstava dviju zemalja Froehlich je istaknuo i značaj sklapanja sporazuma o zaštiti investicija i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a mišljenja je i da se hrvatski gospodarstvenici trebaju aktivnije uključiti u proces privatizacije u BiH.



Hina