Info servis

ESB: u dvije godine bilanca udvostručena na 5,8 milijardi kuna

Erste & Steiermarkische banka (ESB) u dvije je godine udvostručila bilancu, sa 2,9 na 5,8 milijardi kuna, a tržišni udjel povećala sa 2,7 na 3,8 posto, istaknuli su čelnici ESB-a na susretu s novinarima u Zagrebu.

Ti će podaci uskoro biti znatnije promijenjeni, jer će se, kako je objavljeno, u prvoj polovici iduće godine ujediniti ESB i Riječka banka (koju je kupila austrijska Erste banka), čime će nastati snažna banka sa tržišnim udjelom većim od 10 posto, rečeno je. O imenu se, kažu, još razmišlja.

U prvih šest mjeseci ove godine ESB je ostvarila bruto dobit od 48 milijuna kuna, odnosno neto dobit od 38 milijuna kuna. Istodobno je ostvaren rast depozita, koji su na dan 30. lipnja ukupno iznosili 3,2 milijarde kuna, što je u godinu dana porast od 85 posto. Pritom su depoziti stanovništva iznosili 1,9 milijardi kuna, a pravnih osoba 1,3 milijarde kuna.

Ukupan neto iznos odobrenih kredita na dan 30. lipnja premašio je 3,5 milijardi kredita, što je od početka godine porast od 54 posto. Građanstvu je odobreno 1,6 milijardi kuna, a pravnim osobama 1,9 milijardi kuna.

Od početka godine, šireći poslovnu mrežu, ESB je otvorila poslovne centre u Osijeku i Karlovcu te dvije nove filijale u Zagrebu, čime je broj poslovnih jedinica banke u Hrvatskoj dosegnuo 38. Iz ESB-a najavljuju do kraja godine otvaranje sedam novih filijala.

Hina